در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Japanese quail,Weight gain,Salbutamol,carcass characteristics
- چکیده: اثر سالبوتامول بر عملکرد و ویژگیهای لاشه 360 قطعه (180 قطعه نر و 180 قطعه ماده) بلدرچین ژاپنی از سن 21 تا 49 روزگی مورد مطالعه قرار گرفت. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار آزمایشی (برای هر تیمار، 3 تکرار و در هر تکرار، 12 بلدرچین) انجام شد. فاکتور اول جنس (شامل دو گروه نر و ماده) و فاکتور دوم سالبوتامول (با پنج سطح 0، 1، 3، 5 و 7 میلیگرم در کیلوگرم خوراک به شکل مخلوط با جیره پایه) بود. میزان افزایش وزن در مادهها بیشتر بود (P0.05). جنس، سالبوتامول و اثرات متقابل آنها بر درصد ترکیبات شیمیایی گوشت سینه تاثیر معنیداری نداشت. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از سالبوتامول باعث بهبود عملکرد رشد و خصوصیات لاشه بلدرچینهای ژاپنی گردید و این بهبود بیشتر در مادههایی که جیره دارای 7 میلیگرم سالبوتامول در کیلوگرم خوراک را دریافت کردند مشاهده گردید.
- چکیده انگلیسی: The effects of feeding diets containing Salbutamol (0, 1, 3, 5 and 7 mg/kg diet) from 21 to 49 days of age
on growth performance and carcass characteristics in 180 male and 180 female Japanese quails (Coturnix
japonica) were studied using a factorial arrangement based on completely randomized design. Gender had
significant effect on weight gain (Pwere not statistically significant (P>0.05). Salbutamol increased (Pmagnitude of increasing was greater in females. Weight gain in males and females receiving the diet
containing 7 mg Salbutamol/kg increased by 13 and 10 g, respectively compared to the control groups. Food
intake was affected by Salbutamol and was higher (PSalbutamol increased food intake in male and decreased in female quails (Pgroups. Food intake was lowest in females fed 7 mg Salbutamol/kg diet. The food conversion ratio (FCR) was lower (better) (P0.05) by Salbutamol administration. Gender affected leg weight (P(Prelative weight of leg was significantly lower (Pbreast and relative weight of leg were significantly affected by Salbutamol. Gender, Salbutamol and their interactions did not affect the chemical composition of breast muscle. The results of the experiment demonstrated that, Salbutamol had beneficial effects on growth performance and carcass characteristics and it seems that feeding 7 mg Salbutamol/kg diet was more effective in female than male Japanese quails.- انتشار مقاله: 09-12-1389
- نویسندگان: A. Zare Shahneh,H. Ali Beigi Nejhad,E. Rowghani,B. Eilami,S. Rowghani
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Nutritive value ,Corn silage,Bacterial inoculant,Stage of maturity,In vitro degradability
- چکیده:
این آزمایش با هدف تعیین اثر افزودنی باکتریایی تولیدکننده اسید لاکتیک (لاکتوباسیلوس پلانتاروم) با نام تجاری، اکوسیل بر ترکیب شیمیایی، تجزیهپذیری ماده خشک و تولید گاز و محتوی انرزی گیاه کامل ذرت که در سه مرحله رسیدگی و بر اساس زمان متداول محلی برداشت گردید، انجام شد. گیاه کامل ذرت در سه مرحله زیر برداشت شد: ١- دو هفته مانده به مرحله برداشت متداول، ٢- یک هفته مانده به مرحله برداشت متداول و ٣- هنگام برداشت متداول افزودنی باکتریایی به میزان ١٠٥ × ١ واحد تشکیل دهنده کلنی برای هر گرم ماده تر گیاه به صورت مایع به گیاهان کامل ذرت در سه مرحله برداشت اضافه شد. سه سیلوی بدون افزودنی باکتریایی برای هر سه مرحله برداشت به عنوان کنترل تهیه گردید. تیمارها به مدت ٢٥ روز در کیسههای پلاستیکی سیلو گردیدند و پس از باز کردن، نمونههای آنها مورد آزمایش تجزیه شیمیایی، تجزیهپذیری ماده خشک و تولید گاز قرار گرفتند. تخمیر در تمام سیلوها مناسب بود و pH همگی زیر ٤ بود. سیلوی گیاه کامل ذرت برداشت شده یک هفته مانده به مرحله برداشت متداول و تیمار شده با افزودنی میکروبی دارای کمترین pH و میزان ADF و بالاترین میزان CP، میزان تولید گاز، IVOMD، DOMD، ME بخش سریع تجزیهشونده “a” و تجزیهپذیری موثر (ED) نسبت به بقیه تیمارها بود (P
- چکیده انگلیسی:
This study was carried out to determine the effects of Lactobacillus plantarum on chemical composition
and nutritive value of whole-plant corn (WPC) ensiled at different stages of maturity. Based on local routine
practice, WPC was harvested at three stages of maturity as follows: (1) two weeks before routine harvesting
time; (2), one week before routine harvesting time and (3), routine harvesting time. Bacterial inoculant
(Ecosyl) was used as homofermentive lactic acid bacteria. The inoculant was applied at the recommended
level of 1 × 105 CFu/g of fresh forage which was ensiled for 25 days in plastic polyethylene bags. Three
untreated silages were prepared for each harvesting time and considered as controls (C). At the end of the
ensiling period, all silages were subjected to chemical analysis, DM degradability and in vitro gas
production. All silages underwent good fermentation and pH values decreased to below 4. WPC ensiled one
week before routine harvesting time and treated with bacterial inoculant, had the lowest pH, ADF (Pcontent and the highest CP content, total gas production, IVOMD, DOMD (P“a” (Pbacterial inoculant (Lactobacillus plantarum) at the recommended level to WPC harvested at one week before routine harvesting time was more effective in enhancing chemical composition and nutritive value of silages, and provide a well-preserved and high nutritive value feedstuff for ruminants.- انتشار مقاله: 17-09-1389
- نویسندگان: R. Haghparvar,K. Shojaian,E. Rowghani,S. Parsaei,M. Yousef Ellahi
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Milk,Total dissolved solids,Thyroid hormone,Cow,Water desalination
- چکیده: دو گروه هفت رأسی از گاوهای پرتولید شکم اول با میانگین (و انحراف معیار) تولید 3/1 ± 0/35 کیلوگرم شیر در روز، روز شیردهی 3/4 ± 0/180 و وضعیت بدنی 2/0 ± 2/3 به کار برده شدند. گاوها با جیره دارای 35% سیلوی ذرت، 25% علوفه و 40% کنسانتره تغذیه شدند و به طور آزاد به نمک دسترسی داشتند. به یک گروه، آب دارای 1400 = TDS و به گروه دیگر آب شیرین شده دارای 570 = TDS در شرایط استرس گرمایی (شاخص دما-رطوبت بیشتر از ٧٢) داده شد. مقدار شیر روزانه، هفتهای یک بار اندازهگیری شد. برای اندازهگیری درصد پروتئین، چربی و لاکتوز شیر، نمونهبرداری در روزهای 21 و 42 آزمایش انجام شد. برای اندازهگیری غلظتهای سرمی +Na، +K، +2Ca،+2Mg و هورمونهای T3 و T4، خونگیری در روزهای 21 و 42 آزمایش، از سیاهرگ دمی انجام شد. برای اندازهگیری غلظت اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه نمونهگیری از مایع شکمبه در روز 42 آزمایش انجام شد. مقدار و ترکیب شیر، غلظت کانیها (بجز پتاسیم) و هورمونهای تیرویید، غلظت اسیدهای چرب فرار و اسیدیته مایع شکمبه تغییر معنیداری نشان نداد (P>0.05)، هر چند تولید شیر در گروه تغذیه شده با آب شیرین دو کیلوگرم بیشتر بود. غلظت پتاسیم خون به طور معنیداری در گروه تغذیه شده با آب شور بالاتر بود (P<0.05). با توجه به یافتههای این آزمایش، کاهش TDS آب در گاوداری مورد مطالعه ضروری نیست.
- چکیده انگلیسی: Fourteen primiparous Holstein cows (180.0 ± 4.3 days in milk) with a mean (±SD) daily milk yield of
35.0 ± 1.3 kg and a body condition score of 3.2 ± 0.2 were allotted into two groups (n = 7), and were fed a
ration consisting of (dry matter basis) 35% corn silage, 25% alfalfa hay and 40% concentrates. Salt was
provided free choice. The experiment was performed during the period of heat stress, i.e., when the
temperature-humidity index was greater than 72. One group was offered desalinated water containing 570 mg total dissolved solids (TDS) and another group was offered water containing 1400 mg TDS per L. Milk yield was measured weekly, and milk samples were taken on days 21 and 42 for determination of milk
composition. Blood samples were taken on days 21 and 42 from the median caudal vein of the tail and the
serum concentrations of Na+, K+, Ca2+, Mg2+, tri-iodothyronine (T3) and thyroxine (T4) were measured.
Ruminal fluid was taken by rumenocentesis on day 42 for determination of volatile fatty acids (VFA) and
pH. Milk yield, milk composition, serum concentrations of T3and T4, Na+, Ca2+ and Mg2+, ruminal fluid
VFA concentration and pH were not significantly affected by water TDS (P>0.05); however, cows receiving
desalinated water produced 2 kg more milk per cow per day. Serum K+ concentration was significantly
higher in cows consuming saline water (P<0.05). The present data indicated that water with a TDS of 1400
mg per L had no adverse effect on lactating cows; therefore, it is not necessary to desalinate water in the
region under study. However, in light of the possible effects of saline water on thyroid hormones, further
studies concerning the influence of saline water on the metabolism of high producing cows in hot climates
are warranted.- انتشار مقاله: 03-03-1388
- نویسندگان: M. Arjomandfar,M. J. Zamiri,E. Rowghani,M. Khorvash,Gh. Ghorbani
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Dairy cow,Monensin,Whole cottonseed,Milk fatty acid composition
- چکیده: در این تحقیق، اثر سطوح مختلف موننزین بر مصرف خوراک، میزان تولید و ترکیب شیر و پروفیل اسیدهای چرب شیر گاوهای شیری بررسی شد. چهار راس گاو چند شکم زایش با میانگین وزنی 47 ± 517 کیلوگرم و 8/19 ± 101 روز شیردهی که به طور انفرادی نگهداری میشدند در یک طرح مربع لاتین 4× 4 با 4 دوره آزمایشی 21 روزه مورد استفاده قرار گرفتند. جیرههای آزمایشی شامل 4 جیره دارای 0، 10، 20 و 30 میلیگرم موننزین در هر کیلوگرم ماده خشک جیره بود که به صورت کاملا مخلوط و دو بار در روز به گاوها تغذیه شدند. مصرف ماده خشک در بین گروههای آزمایشی مشابه بود. مصرف موننزین موجب افزایش تولید شیر گردید (P<0.05). درصد چربی و پروتئین شیر تحت تاثیر افزودن موننزین قرار نگرفتند اما میزان تولید چربی روزانه و چربی استاندارد شده بر اساس 4 درصد افزایش یافت (P<0.05). موننزین موجب کاهش درصد اسیدهای چرب کوتاه زنجیره و اشباع چربی شیر گردید، اما اثری بر درصد اسیدهای چرب متوسط و بلند زنجیره نداشت. اسیدهای چرب غیر اشباع با افزودن موننزین افزایش نشان داد (P<0.05). بر اساس یافتههای این آزمایش افزودن موننزین موجب کاهش بیوهید روژنه شدن اسیدهای چرب غیراشباع در شکمبه و در نتیجه افزایش درصد اسیدهای چرب غیراشباع چربی شیر گردید که از نظر تغذیهای برای سلامتی انسان اهمیت دارد.
- چکیده انگلیسی: The objective of this study was to determine the effects of feeding different levels of monensin on feed
intake, milk production and composition, and milk fattyacid profile in lactating Holstein cows. Four
multiparous cows averaging 517 ± 47 (SD) kg in body weight and 101 ± 19.8 (SD) days in milk were housed
individually in tie-stalls. The study was conducted as a 4 × 4 Latin square design for four periods (14-d for
adaptation and 7-d for sampling). Cows were offered four dietary treatments (0, 10, 20, or 30 mg of
monensin/kg of DM) as total mixed ration, twice daily. Dry matter (DM) intake was similar among
treatments. Monensin supplementation significantly increased (P<0.05) milk yield and 4% fat corrected milk
(FCM). Milk fat and protein percentages were not affected by monensin supplementation, but fat yield was
increased. Monensin reduced the percentage of the short-chain and saturated fatty acids in milk fat, but had
no effect on the percentages of medium- and long-chain fatty acids. Monensin supplementation increased
(P<0.05) unsaturated fatty acids concentrations in milk fat. Based on the results of this study, feeding
monensin was effective in inhibiting the biohydrogenation of unsaturated fatty acids in the rumen, and
consequently increased the percentageof unsaturated fatty acids in milk fat, which improves the health
characteristics of milk for human consumption.- انتشار مقاله: 11-05-1388
- نویسندگان: F. Fatahnia,E. Rowghani,A. R. Hosseini,H. Darmani Kohi,M. J. Zamiri
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Formic acid,Digestibility,Propionic acid bacteria,Silage additives
- چکیده: این آزمایش با هدف تعیین اثرات افزودنی میکروبی دارای باکتری تولید کننده اسید پروپیونیک و اسید فرمیک بر ترکیب شیمیایی، میزان ناپدید شدن شکمبهای ماده خشک، و قابلیت هضم سیلاژ ذرت در گوسفند انجام شد. گیاه کامل ذرت به مدت 60 روز در کیسههای پلاستیکی سیلو شدند. تیمارها شامل ١- گیاه کامل ذرت بدون افزودنی، ٢- گیاه کامل ذرت که به آن افزودنی میکروبی دارای Propionibacterium acidipropionici و Lactobacillus plantarum و به میزان 3 ´ 1010 واحد تشکیل دهنده کلنی در هر گرم علوفه در هنگام سیلو کردن اضافه شد و 3- گیاه کامل ذرت که در هنگام سیلو کردن اسید فرمیک (98 درصد) به میزان 4/2 لیتر به هر تن گیاه اضافه شده بود. تیمار 3 دارای بالاترین (P<0.05) میزان پروتئین خام، اسید لاکتیک، کل اسیدهای تخمیری، بازده ماده خشک و pH نسبت به سایر تیمارها بود. تیمار 2 دارای پایینترین میزان pH و اسید بوتیریک و بالاترین میزان اسید پروپیونیک بود .(P<0.05) اتانول در هیچ یک از سیلوها وجود نداشت. قابلیت هضم پروتئین خام تحت تاثیر تیمار قرار گرفت و در تیمار 1 بالاتر از بقیه بود (P<0.05) در حالی که قابلیت هضم عصاره اتری در تیمارهای 1 و 3 بالاتر از تیمار 2 بود (P<0.05). تجزیهپذیری موثر (ED) ماده خشک در تیمار 3 بالاتر از بقیه بود .(P<0.05) تخمیر در تمام سیلوها مناسب بود و مواد سیلو شده به خوبی و در حد قابل قبولی حفظ شدند و تیمار 2 پس از باز شدن ثبات هوازی بهتری داشت. به طور کلی شدت و میزان اثر گذاری بر ارزش غذایی و سایر مولفههای کیفیت سیلوها با افزودن اسید فرمیک نسبت به افزودنی میکروبی بالاتر بود اما به علت تولید میزان بالاتر (P<0.05) اسید پروپیونیک با کاربرد افزودنی میکروبی که خاصیت ضد مخمری بالایی دارد، انتظار میرود که پایداری هوازی بالاتری در مورد سیلاژهای عمل آوری شده با افزودنی میکروبی تولید کننده اسید پروپیونیک مخصوصا در مناطق گرمسیر حاصل گردد.
- چکیده انگلیسی: The effects of a microbial inoculant (containing propionic and lactic acid bacteria) and formic acid on
chemical composition, ruminal degradability of dry matter (DM) and nutrient digestibility of corn silage were
examined. Whole-plant corn was ensiled for 60 days in plastic polyethylene bags, and three treatments were
compared, 1: control (no additive), 2: Propionibacterium acidipropionici plus Lactobacillus plantarum at 3 ×
1010 cfu/g of fresh forage, and 3: formic acid (98%) at 2.41/t fresh forage. The silages were subjected to
chemical analysis, DM degradability and nutrients digestibility in sheep. At the end of ensiling period,
treatment 3 had significantly higher (P<0.05) content of crude protein (CP), lactic acid, total acids, DM
recovery and pH values than other treatments. Treatment 2 had the lowest pH value, the highest level of
propionic acid, and the lowest level of butyric and total acids (P<0.05). No traces of ethanol were detected
for neither of silages. CP digestibility was higher (P<0.05) for treatment 1 compared with others, while ether
extract (EE) digestibility was higher (P<0.05) for treatments 1 and 3 compared with treatment 2. Effective
DM degradability was higher for treatment 3. All silages went under rapid fermentation and were wellpreserved and treatment 2 was more stable after opening. The degree of improvement in fermentation using microbial inoculant was lower than formic acid but expected to improve the aerobic stability by inhibition of yeast activity, especially in warm climates.- انتشار مقاله: 20-05-1387
- نویسندگان: Rowghani, E. Rowghani,M. J. Zamiri
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Lactic acid bacteria,Digestibility,Corn silage,Propionic acid bacteria
- چکیده:
- چکیده انگلیسی: The chemical composition, in situ ruminal degradability coefficients of dry matter (DM), and nutrient digestibility in sheep were evaluated for corn silage (CS) treated (fresh weight basis) with different levels of a commercial bacterial inoculant (I) as follows: (1) untreated CS (control); (2) CS + I at half of the recommended level; (3) CS + I at the recommended level (3 1010 colony forming units per g of fresh forage) and (4) CS + I at two-fold recommended level. The inoculants (Lallemand, France) consisted of Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici. Whole- plant corn was ensiled for 60 days in plastic polyethylene bags. Also, three laboratory silos (70 g capacity) for each treatment were sampled on days 2, 3, 4 and 60 to study the pH changes. The silages underwent rapid fermentation and were well-preserved. The pH value decreased to 4.0 on day 2 and was the lowest for treatment 2 on day 60 after ensiling compared with other treatments. Treatment 2 had higher (P<0.05) contents of crude protein (CP), residual water soluble carbohydrates (WSC), lactic acid, acetic acid, propionic acid, and total acids, but lower (P<0.05) butyric acid than treatment 3, and also higher acetic and lower butyric acid levels than other treatments. No traces of ethanol were detected in any of the silages. The acid detergent fiber (ADF) content of treatments 1 and 4 was lower (P<0.05) than others. Only ether extract (EE) digestibility was affected by these treatments which was higher for treatments 1 and 4 (P<0.05). The DM recovery for treatment 1 was lower than others. Effective DM degradability was slightly higher for treatment 4 and fraction “a” was significantly (P<0.05) lower for treatments 1 and 3 compared with treatment 4. The results indicated that application of this inoculant at half of the recommended level was more effective to enhance the aerobic stability of silages due to higher acetic and propionic acid production which have antimycotyic properties. The decreased cost associated with this level of inoculant might be economical for farmers in warm climates as to encourage its use as an additive for silage making.
- انتشار مقاله: 19-12-1386
- نویسندگان: E. Rowghani,M. J. Zamiri,M. Khorvash,A. Abdollahipanah
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Gas Production,additives,Digestibility,Olive cake,Degradability
- چکیده: این آزمایش با هدف افزایش ارزش غذایی و تعیین میزان ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین خام، تولید گاز و قابلیت هضم تفاله زیتون همراه با افزودنیهای گوناگون انجام شد. تیمارها شامل ١- تفاله زیتون بدون افزودنی، ٢- تفاله زیتون با ٨% ملاس و ٤/٠% اسید فرمیک و ٣- تفاله زیتون با ٥/٠% اوره و ٤/٠% اسید فرمیک و ٨% ملاس بود. پس از افزودن مواد به تفاله زیتون براساس ماده خشک، نمونهها به مدت ٦٠ روز در کیسههای پلاستیکی سیلو شدند. افزودن ملاس و اوره و اسید فرمیک (تیمار ٣) باعث افزایش ماده خشک، پروتئین خام، pH و غلظت آمونیاک شد (P<0.05). کاهش در میزان دیواره سلولی و لیگنین در تیمارها به خصوص تیمار ٣ مشاهده شد. افزودنیها سبب افزایش ارزش غذایی و نگهداری مناسب تفاله زیتون شدند. توان تجزیهپذیری بالقوه (a+b) و تجزیهپذیری موثر (ED) ماده خشک و پروتئین خام در تیمار ٣ بالاتر از (P<0.05) بقیه بود. کل گاز تولیدی برای تیمارهای ٢ و ٣ بالاتر از تیمار یک بود (P<0.05) که نتیجتاً منجر به افزایش ارزش بالاتر قابلیت هضم ماده آلی به روش آزمایشگاهی (IVOMD) (P<0.05) و انرژی قابل سوخت و ساز در تیمارهای ٢ و ٣ شد (P>0.05). فقط قابلیت هضم پروتئین خام تحت تاثیر تیمار قرار گرفت و تیمار ٣ بالاتر از بقیه بود (P<0.05). قابلیت هضم ماده آلی و ماده خشک (بروش تیلی و تری) در تیمارهای ٢ و ٣ بالاتر از تیمار کنترل بود. نتایج نشان داد که سیلو کردن تفاله زیتون با مخلوط ٨% ملاس، ٤/٠% اسیدفرمیک و ٥/٠% اوره (بر اساس ماده خشک) میتواند ارزش این ماده غذایی غیر متعارف را برای نشخوارکنندگان افزایش دهد.
- چکیده انگلیسی: The chemical composition, in situ rumen degradability coefficients of dry matter (DM) and crude protein (CP), in vitro gas production and in vivo digestibility were evaluated for olive cake (OC) silage treated (DM basis) with different additives as follows: (1) untreated OC; (2) OC, 8% molasses and 0.4% formic acid and (3) OC, 8% molasses, 0.4% formic acid and 0.5% urea. After addition of the additives, materials were ensiled for 60 days in plastic bags. The addition of molasses, formic acid and urea resulted in higher DM, CP, pH and NH3 -N content. There were some reductions in neutral detergent fiber, acid detergent lignin and acid detergent fiber contents of silages especially with treatment 3. The additives increased the nutritive value and preserved well the ensiled OC. Ruminal maximum potential degradability (a+b), and effective degradability (ED) of DM and CP were higher for treatment 3. Total gas production was higher (P<0.05) for treatments 2 and 3 and was associated with increased (P<0.05) in vitro organic matter digestibility and a non-significant increase in metabolizable energy content. Only CP digestibility was affected by treatments and was highest for treatment 3. In vitro dry matter and organic matter digestibilities improved with treatments 2 and 3. The results indicated that, treating OC (DM basis) before ensiling with molasses (8%), formic acid (0.4%) and urea (0.5%) resulted in a satisfactory and economical source of a non-conventional feed for ruminants.
- انتشار مقاله: 19-12-1386
- نویسندگان: E. Rowghani,M. J. Zamiri,A. R. Seradj
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Growth,Aflatoxin,Internal organs,additives,Broiler chicks
- چکیده: 320 قطعه جوجه گوشتی نژاد راس از سن 7 تا 28 روزگی جیرههای حاوی صفر و ppb 125 آفلاتوکسین ب 1 (AFB1)دریافت کردند. جیرههای آلوده با AFB1 با 5/0% سدیم بنتونیت، 2/0% مخمر، 5/0% هیدرات سدیم کلسیم آلومینوسیلیکات، 5/0% آمونیاک، 1/0% فورمایسین و 1/0% توکسیبان بر اساس کیلوگرم خوراک جهت بررسی تاثیر این مواد بر کاهش سمیت AFB1 مخلوط شدند. همچنین در این آزمایش جیرهی عاری از AFB1، شاهد (مثبت) و جیرهی آلوده به AFB1، شاهد (منفی) را تشکیل دادند. جوجهها به 32 گروه 10 قطعهای با میانگین وزنی مشابه (64/0 ± 90 گرم) تقسیم و هر تیمار آزمایشی در چهار تکرار و به مدت 21 روز با جیرههای فوق تغذیه شدند. وزن بدن، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل خوراک، خوراک مصرفی روزانه و هفتگی، وزن نسبی اندامها (جگر، رودهها، قلب و سنگدان) و میزان پروتئین کل سرم اندازهگیری شد. وزن نسبی اندامها در جوجههایی که از جیرهی حاوی AFB1 تنها تغذیه کرده بود افزایش اما باعث کاهش وزن بدن، افزایش وزن روزانه، غلظت پروتئین کل سرم و بدتر شدن ضریب تبدیل غذایی، نسبت به جوجههایی که از سایر جیرهها تغذیه کرده بودند، شد (P<0.01). وزن نسبی اندامها نسبت به جیره حاوی AFB1 تنها در جوجههایی که جیرهی آلوده بهAFB1 به همراه هر کدام از افزودنیها را مصرف کرده بودند، به طور معنیداری (P<0.01) کاهش یافت. از طرفی افزودن هر کدام از افزودنیها به جیرهی آلوده به AFB1 توانست به طور معنیداری باعث افزایش وزن بدن، افزایش میزان پروتئین کل سرم و بهبود ضریب تبدیل غذایی شود. به طور کلی افزودنیهای فوق موجب کاهش آثار نامطلوب AFB1 در جوجههای گوشتی شدند و فورمایسین به عنوان بهترین افزودنی برای کاهش اثر سمیت AFB1 شناخته شد.
- چکیده انگلیسی: Three-hundred and twenty 7-day-old Ross 308-strain broiler chickens were fed diets containing 0 or 125 ppb aflatoxin B 1 (AFB1) from 7 to 28 days of age. Sodium bentonite (0.5%), yeast (Saccharomyces cervisiae) 0.2%, hydrated sodium calcium aluminosilicate (HSCAS) (0.5%), ammonia (0.5%), formycine (0.1%), and toxiban (0.1%) were added to the basal diet, as fed basis to determine the effects of these additives against aflatoxicosis. Diet free from aflatoxin, and diet containing aflatoxin (negative control group) were considered as comparison groups. Broiler chickens were divided into 32 groups of 10 with similar mean ± SD weight of 90 ± 0.64 g. Each experimental diet was replicated 4 times during 21 days. Body weight gain, daily weight gain, feed conversion ratio, daily and weekly feed intake, relative weight of organs (liver, intestines, heart, proventriculus and gizzard) and total serum protein were recorded. Relative weight of organs in chickens fed with diet containing AFB1 alone were significantly greater (P<0.01) than that of those fed with other diets. Their body weight gain, daily weight gain, total serum protein concentration, however, were significantly lesser (P<0.01) compared with those fed with other diets. Experimental diets decreased the relative weight of organs in chickens fed with diets containing aflatoxin along with any of the experimental diets as compared with the negative control group. The feed conversion ratios were higher in chickens fed with diets containing aflatoxin. On the other hand, chickens receiving various additives in their diets showed an increase in body weight gains, serum total protein concentration and an improvement in the feed conversion ratio when compared with the negative control group (P<0.01). Generally, addition of the above compounds made an improvement against negative effects of AFB1 in broiler chickens. Formycine was recognized to be the best additive in this respect.
- انتشار مقاله: 02-08-1384
- نویسندگان: M. Arab Abousadi,E. Rowghani,M. Ebrahimi Honarmand
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Formic acid,ureA,silage,Olive cake,Degradability
- چکیده:
- چکیده انگلیسی: The chemical composition, degradability coefficients (in situ) and ruminal-intestinal disappearance
(mobile bag procedure) of dry matter (DM) and crude protein (CP) were evaluated for olive cake (OC)
silages treated (DM basis) with additives as follows: (1) untreated OC, (2) OC + 0.5% urea, (3) OC + 0.4%
formic acid, (4) OC + 8% molasses, (5) OC + 0.5% urea + 8% molasses, (6) OC + 0.5% urea + 0.4% formic acid, (7) OC + 8% molasses + 0.4% formic acid and (8) OC + 8% molasses + 0.4% formic acid + 0.5% urea. The highest reduction in cellulose and ADF content was found for treatment 8 (120 and 117 g kg-1 DM, respectively), as compared with the raw material (not ensiled). Taking into consideration the chemical composition, pH values, and the general appearance of silages, ensiling of OC with additives preserved well and enhanced the nutritive value of olive cake. Ruminal maximum potential degradability of DM (a+b), effective and rapid degradability and rate of degradation of treatment 8 were higher than others. The same trend was found for CP except fraction “a” which was highest for treatment 6. Mean ruminal DM (P<0.05) and CP disappearances in treatment 8 after 12 hrs incubation were higher than the other treatments. Intestinal digestibility of undegraded DM for treatment 5 was higher (P<0.05) than treatment 6 with no differences among other treatments. Intestinal digestibility of undegraded CP for treatments 3, 5, 6 and 7 was higher (P<0.05) than the other treatments. Total tract DM disappearance of treatments 4, 5 and 8 was higher (P<0.05) than others. Total tract CP disappearance of treatment 8 was higher (P<0.05) than treatment 4. Results indicated that treating OC before ensiling with 8% molasses, 0.4% formic acid and 0.5% urea (DM basis) could provide a good and economical source of a non-conventional feed in areas where OC is available; thus, it helps to improve the diet formulation for ruminants.- انتشار مقاله: 18-07-1384
- نویسندگان: E. Rowghani,M. J. Zamiri
- مشاهده