در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Sugar beet pulp,Fermentation,Trichoderma reesei,Orange peel,Trichoderma viride
- چکیده: این آزمایش با هدف افزایش درصد پروتئین پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند از طریق تخمیر حالت جامد با استفاده از تریکودرما ویریدی و تریکودرما ریسه ایی انجام شد. گوارشپذیری برون تنی، بر اساس تکنیک تولید گاز، و تغییرات در ترکیب شیمیایی محصولات تخمیر شده بعد از هفت روز کشت قارچی تعیین شدند. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی پوسته پرتقال باعث کاهش درصد ماده محلول در شوینده خنثی (P<0.01) و افزایش درصد سلولز، همی سلولز و لیگنین شد، و تغییرات در بخشهای فیبری با تریکودرما ویریدی چشمگیرتر بود. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی تفاله چغندر قند باعث افزایش درصد ماده محلول در شوینده خنثی (P<0.01) و کاهش درصد سلولز، همیسلولز و لیگنین شد (P<0.01) و این تغییرات با تریکودرما ریسه ایی چشمگیرتر بود. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند باعث افزایش (P<0.01) درصد پروتئین در مقایسه با مادههای تخمیر نشده شد ولی، این افزایش برای پوسته پرتقال فرآوری شده با تریکودرما ویریدی با در نظر گرفتن درصد کاهش وزن چشمگیرتر بود .(P<0.05) کاهش معنیداری (P<0.01) در میزان تولید گاز تجمعی پس از 24 و 48 ساعت انکوباسیون در نمونههای تخمیر شده در مقایسه با نمونههای تخمیر نشده مشاهد شد. فرآوری با قارچ باعث کاهش (P<0.01) گوارشپذیری برون تنی ماده آلی، انرژی قابل متابولیسمی، متوسط نرخ تخمیر و نرخ تولید گاز شد. دادههای این آزمایش نشان دادند که تخمیر حالت جامد پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند با تریکودرما ریسه ایی یا تریکودرما ویریدی برای مدت هفت روز میتواند درصد پروتئین خام آنها را افزایش دهد.
- چکیده انگلیسی: The present experiment aimed at increasing orange peel and sugar beet pulp protein content through solid-state fermentation by Trichoderma reesei and Trichoderma viride. In vitro digestibility and changes in the chemical composition of the fermented products were determined after seven days of fungal cultivation using gas production tests. The cultivation of T. reesei and T. viride on orange peels decreased neutral detergent soluble content (P<0.01) and increased cellulose, hemicellulose and lignin contents (P<0.01).
Changes in fiber fractions were found to be more pronounced with T. viride. The cultivation of T. reesei and T. viride on sugar beet pulp increased neutral detergent soluble content (P<0.01) and decreased cellulose and hemicellulose contents (P<0.01). These changes were more pronounced with T. reesei. The cultivation of T. reesei or T. viride on orange peels or sugar beet pulp increased crude protein content (P<0.01) compared with the unfermented materials; however, the increase was more pronounced for orange peels fermented with T. viride when corrected for weight loss (P<0.05). After 24 and 48 h of incubation, significant decreases in cumulative gas production (P<0.01) were observed in fermented sugar beet pulp and orange peels compared with the unfermented materials. Fungal treatment of orange peels and sugar beet pulp reduced the digestibility of in vitro organic matter, metabolizable energy and average fermentation and gas production rates (P<0.01). The data showed that seven days of solid-state fermentation of orange peels and sugar beet pulp by T. reesei or T. viride can increase their crude protein content.- انتشار مقاله: 18-09-1392
- نویسندگان: F. Ahmadi,M. J. Zamiri,M. Khorvash,Z. Banihashemi,A. R. Bayat
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Sugar beet pulp,Fermentation,Trichoderma reesei,Orange peel,Trichoderma viride
- چکیده: این آزمایش با هدف افزایش درصد پروتئین پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند از طریق تخمیر حالت جامد با استفاده از تریکودرما ویریدی و تریکودرما ریسه ایی انجام شد. گوارشپذیری برون تنی، بر اساس تکنیک تولید گاز، و تغییرات در ترکیب شیمیایی محصولات تخمیر شده بعد از هفت روز کشت قارچی تعیین شدند. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی پوسته پرتقال باعث کاهش درصد ماده محلول در شوینده خنثی (P<0.01) و افزایش درصد سلولز، همی سلولز و لیگنین شد، و تغییرات در بخشهای فیبری با تریکودرما ویریدی چشمگیرتر بود. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی تفاله چغندر قند باعث افزایش درصد ماده محلول در شوینده خنثی (P<0.01) و کاهش درصد سلولز، همیسلولز و لیگنین شد (P<0.01) و این تغییرات با تریکودرما ریسه ایی چشمگیرتر بود. کشت تریکودرما ریسه ایی و تریکودرما ویریدی بر روی پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند باعث افزایش (P<0.01) درصد پروتئین در مقایسه با مادههای تخمیر نشده شد ولی، این افزایش برای پوسته پرتقال فرآوری شده با تریکودرما ویریدی با در نظر گرفتن درصد کاهش وزن چشمگیرتر بود .(P<0.05) کاهش معنیداری (P<0.01) در میزان تولید گاز تجمعی پس از 24 و 48 ساعت انکوباسیون در نمونههای تخمیر شده در مقایسه با نمونههای تخمیر نشده مشاهد شد. فرآوری با قارچ باعث کاهش (P<0.01) گوارشپذیری برون تنی ماده آلی، انرژی قابل متابولیسمی، متوسط نرخ تخمیر و نرخ تولید گاز شد. دادههای این آزمایش نشان دادند که تخمیر حالت جامد پوسته پرتقال و تفاله چغندر قند با تریکودرما ریسه ایی یا تریکودرما ویریدی برای مدت هفت روز میتواند درصد پروتئین خام آنها را افزایش دهد.
- چکیده انگلیسی: The present experiment aimed at increasing orange peel and sugar beet pulp protein content through solid-state fermentation by Trichoderma reesei and Trichoderma viride. In vitro digestibility and changes in the chemical composition of the fermented products were determined after seven days of fungal cultivation using gas production tests. The cultivation of T. reesei and T. viride on orange peels decreased neutral detergent soluble content (P<0.01) and increased cellulose, hemicellulose and lignin contents (P<0.01).
Changes in fiber fractions were found to be more pronounced with T. viride. The cultivation of T. reesei and T. viride on sugar beet pulp increased neutral detergent soluble content (P<0.01) and decreased cellulose and hemicellulose contents (P<0.01). These changes were more pronounced with T. reesei. The cultivation of T. reesei or T. viride on orange peels or sugar beet pulp increased crude protein content (P<0.01) compared with the unfermented materials; however, the increase was more pronounced for orange peels fermented with T. viride when corrected for weight loss (P<0.05). After 24 and 48 h of incubation, significant decreases in cumulative gas production (P<0.01) were observed in fermented sugar beet pulp and orange peels compared with the unfermented materials. Fungal treatment of orange peels and sugar beet pulp reduced the digestibility of in vitro organic matter, metabolizable energy and average fermentation and gas production rates (P<0.01). The data showed that seven days of solid-state fermentation of orange peels and sugar beet pulp by T. reesei or T. viride can increase their crude protein content.- انتشار مقاله: 18-09-1392
- نویسندگان: F. Ahmadi,M. J. Zamiri,M. Khorvash,Z. Banihashemi,A. R. Bayat
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Nutritive value ,Low dry matter corn silage,Fermentation characteristics,Inoculants
- چکیده: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات افزودنیهای باکتریایی همگن تولید کننده اسید لاکتیک بر خصوصیات تخمیری و ارزش تغذیهای سیلاژ ذرت با ماده خشک پایین در سیلوهای آزمایشگاهی بود. علوفه ذرت در مرحله شیری (حاوی 8/22% ماده خشک) برداشت و به قطعات 5/2 سانتیمتری خرد و در 18 سیلوی آزمایشگاهی (8/3 لیتری) برای هر تیمار، سیلو شد. تیمارها شامل 1) کنترل (بدون افزودنی باکتریایی)، 2) تیمار حاوی افزودنی باکتریایی اکوسایل (شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم) و 3) تیمار حاوی افزودنی باکتریایی بیوتال (شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم، پدیوکوکوس پنتازئوس و پروپیونیباکتر فرودنرچی) بودند. در روزهای 3، 6، 12، 16، 21 و 90 پس از سیلو شدن، سه سیلو برای هر تیمار باز و نمونهبرداری انجام شد. هیچ یک از افزودنیهای باکتریایی خصوصیات تخمیری سیلاژ ذرت با ماده خشک پایین را در مقایسه با تیمار شاهد بهبود ندادند. دیواره سلولی، دیواره سلولی منهای همیسلولز، پروتئین خام و کربوهیدراتهای محلول در آب تحت تاثیر افزودنیهای باکتریایی قرار نگرفت (P>0.05). تیمار شاهد حاوی مقدار بیشتری اسید استیک و مقدار کمتری اتانول نسبت به تیمارهای دیگر بود. سیلاژهای تلقیح شده با بیوتال حاوی بیشترین مقدار نیتروژن آمونیاکی بودند (P<0.05). تجزیهپذیری آزمایشگاهی ماده خشک سیلاژهای شاهد بیشتر از سیلاژهای دیگر بود (P<0.05). به طور کلی، نتایج نشان داد که باکتریهای همگن تولید کننده اسید لاکتیک استفاده شده در این تحقیق، خصوصیات تخمیری و ارزش غذایی سیلاژ ذرت حاوی ماده خشک پایین را بهبود ندادند.
- چکیده انگلیسی: This study was conducted to evaluate the effects of inoculation of homo-fermentative lactic acid bacteria
(LAB) on ensiling characteristics and nutritive value of low dry matter corn silage (LDMCS). Corn forage
was harvested at milk stage (22.8 ± 0.9% DM), chopped at theoretical length of cut (TLC) 2.5 cm, and stored in eighteen 3.8 L mini silos for each treatment. The following treatments were used, 1) control
(uninoculated), 2) ecosyl (treated with ecosylTM corn silage inoculants containing Lactobacillus plantarum),
and 3) biotal (treated with biotalTM corn silage inoculants containing Lactobacillus plantarum, Pediococcus
pentosaceus and Propionibacter freudenreichii). Triplicate silos for each treatment were opened and sampled
for chemical analyses after 3, 6, 12, 16, 21 and 90 days of ensiling. Neither ecosyl nor biotal improved
fermentation characteristics of LDMCS compared to the control silage. Neutral detergent fiber (NDF), acid
detergent fiber (ADF), crude protein (CP), water soluble carbohydrate (WSC) contents and lactic acid (LA)
concentration were not affected significantly by inoculants (P>0.05). Acetic acid concentration of control
silages was higher; however, ethanol concentration was lower than the other silages. Biotal treated silages
had the highest ammonia-N (NH3-N) concentrations compared to the control (P<0.05). In vitro dry matter
disappearance (IVDMD) of control silage was higher than treated silages (P<0.05). In conclusion, the results
showed that homo-fermentative LAB inoculants used in this experiment did not improve the fermentation
characteristics and nutritive value of LDMCS.- انتشار مقاله: 28-01-1390
- نویسندگان: K. Sadeghi,M. Khorvash,G. R. Ghorbani,M. A. Forouzmand,M. Boroumand,F. Hashemzadeh-Cigari
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Milk,Total dissolved solids,Thyroid hormone,Cow,Water desalination
- چکیده: دو گروه هفت رأسی از گاوهای پرتولید شکم اول با میانگین (و انحراف معیار) تولید 3/1 ± 0/35 کیلوگرم شیر در روز، روز شیردهی 3/4 ± 0/180 و وضعیت بدنی 2/0 ± 2/3 به کار برده شدند. گاوها با جیره دارای 35% سیلوی ذرت، 25% علوفه و 40% کنسانتره تغذیه شدند و به طور آزاد به نمک دسترسی داشتند. به یک گروه، آب دارای 1400 = TDS و به گروه دیگر آب شیرین شده دارای 570 = TDS در شرایط استرس گرمایی (شاخص دما-رطوبت بیشتر از ٧٢) داده شد. مقدار شیر روزانه، هفتهای یک بار اندازهگیری شد. برای اندازهگیری درصد پروتئین، چربی و لاکتوز شیر، نمونهبرداری در روزهای 21 و 42 آزمایش انجام شد. برای اندازهگیری غلظتهای سرمی +Na، +K، +2Ca،+2Mg و هورمونهای T3 و T4، خونگیری در روزهای 21 و 42 آزمایش، از سیاهرگ دمی انجام شد. برای اندازهگیری غلظت اسیدهای چرب فرار و pH شکمبه نمونهگیری از مایع شکمبه در روز 42 آزمایش انجام شد. مقدار و ترکیب شیر، غلظت کانیها (بجز پتاسیم) و هورمونهای تیرویید، غلظت اسیدهای چرب فرار و اسیدیته مایع شکمبه تغییر معنیداری نشان نداد (P>0.05)، هر چند تولید شیر در گروه تغذیه شده با آب شیرین دو کیلوگرم بیشتر بود. غلظت پتاسیم خون به طور معنیداری در گروه تغذیه شده با آب شور بالاتر بود (P<0.05). با توجه به یافتههای این آزمایش، کاهش TDS آب در گاوداری مورد مطالعه ضروری نیست.
- چکیده انگلیسی: Fourteen primiparous Holstein cows (180.0 ± 4.3 days in milk) with a mean (±SD) daily milk yield of
35.0 ± 1.3 kg and a body condition score of 3.2 ± 0.2 were allotted into two groups (n = 7), and were fed a
ration consisting of (dry matter basis) 35% corn silage, 25% alfalfa hay and 40% concentrates. Salt was
provided free choice. The experiment was performed during the period of heat stress, i.e., when the
temperature-humidity index was greater than 72. One group was offered desalinated water containing 570 mg total dissolved solids (TDS) and another group was offered water containing 1400 mg TDS per L. Milk yield was measured weekly, and milk samples were taken on days 21 and 42 for determination of milk
composition. Blood samples were taken on days 21 and 42 from the median caudal vein of the tail and the
serum concentrations of Na+, K+, Ca2+, Mg2+, tri-iodothyronine (T3) and thyroxine (T4) were measured.
Ruminal fluid was taken by rumenocentesis on day 42 for determination of volatile fatty acids (VFA) and
pH. Milk yield, milk composition, serum concentrations of T3and T4, Na+, Ca2+ and Mg2+, ruminal fluid
VFA concentration and pH were not significantly affected by water TDS (P>0.05); however, cows receiving
desalinated water produced 2 kg more milk per cow per day. Serum K+ concentration was significantly
higher in cows consuming saline water (P<0.05). The present data indicated that water with a TDS of 1400
mg per L had no adverse effect on lactating cows; therefore, it is not necessary to desalinate water in the
region under study. However, in light of the possible effects of saline water on thyroid hormones, further
studies concerning the influence of saline water on the metabolism of high producing cows in hot climates
are warranted.- انتشار مقاله: 03-03-1388
- نویسندگان: M. Arjomandfar,M. J. Zamiri,E. Rowghani,M. Khorvash,Gh. Ghorbani
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Iranian Journal of Veterinary Research
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Lactic acid bacteria,Digestibility,Corn silage,Propionic acid bacteria
- چکیده:
- چکیده انگلیسی: The chemical composition, in situ ruminal degradability coefficients of dry matter (DM), and nutrient digestibility in sheep were evaluated for corn silage (CS) treated (fresh weight basis) with different levels of a commercial bacterial inoculant (I) as follows: (1) untreated CS (control); (2) CS + I at half of the recommended level; (3) CS + I at the recommended level (3 1010 colony forming units per g of fresh forage) and (4) CS + I at two-fold recommended level. The inoculants (Lallemand, France) consisted of Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici. Whole- plant corn was ensiled for 60 days in plastic polyethylene bags. Also, three laboratory silos (70 g capacity) for each treatment were sampled on days 2, 3, 4 and 60 to study the pH changes. The silages underwent rapid fermentation and were well-preserved. The pH value decreased to 4.0 on day 2 and was the lowest for treatment 2 on day 60 after ensiling compared with other treatments. Treatment 2 had higher (P<0.05) contents of crude protein (CP), residual water soluble carbohydrates (WSC), lactic acid, acetic acid, propionic acid, and total acids, but lower (P<0.05) butyric acid than treatment 3, and also higher acetic and lower butyric acid levels than other treatments. No traces of ethanol were detected in any of the silages. The acid detergent fiber (ADF) content of treatments 1 and 4 was lower (P<0.05) than others. Only ether extract (EE) digestibility was affected by these treatments which was higher for treatments 1 and 4 (P<0.05). The DM recovery for treatment 1 was lower than others. Effective DM degradability was slightly higher for treatment 4 and fraction “a” was significantly (P<0.05) lower for treatments 1 and 3 compared with treatment 4. The results indicated that application of this inoculant at half of the recommended level was more effective to enhance the aerobic stability of silages due to higher acetic and propionic acid production which have antimycotyic properties. The decreased cost associated with this level of inoculant might be economical for farmers in warm climates as to encourage its use as an additive for silage making.
- انتشار مقاله: 19-12-1386
- نویسندگان: E. Rowghani,M. J. Zamiri,M. Khorvash,A. Abdollahipanah
- مشاهده