در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: International Journal of Agricultural Management and Development
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Greenhouse Cucumber,Energy Efficiency,sustainability index,emergy analysis
- چکیده: دستیابی به پایداری کشاورزی و کاهش فشار زیست محیطی دو هدف عمده مدیریت آگرو اکوسیستمها در قرن حاضر است که عدم کارایی مناسب انرژی، آنرا با چالش مواجه نموده است. در این راستا در پژوهش حاضر تلاش شده یکی از مهمترین نظامهای کشت منطقه سیستان با استفاده از رهیافت تحلیل امرژی ارزیابی گردد. در این مطالعه تمام ورودیها اعم از ورودیهای تجدید پذیر شامل نور خورشید، باد و باران؛ تجدید ناپذیر شامل خاک؛ نهادهها و خدمات خریداری شده شامل ماشینآلات، سوختهای فسیلی، الکتریسیته، پلاستیک، تاسیسات، نیروی انسانی، کودهای شیمیایی نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کودهای میکرو و سموم شیمیایی برای تولید خیار گلخانهای سیستان مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج مطالعه نشان داد کل امرژی تولید خیار گلخانهای برابر1018×094/1 امژول خورشیدی و بیشترین مقدار امرژی مصرفی به ترتیب مربوط به گازوئیل و نیروی انسانی با 1017×9/7 و 1017×92/1 امژول خورشیدی در هکتار بود. شاخصهای مهم امرژی شامل نسبت عملکرد امرژی، نسبت سرمایهگذاری امرژی، نسبت بارگذاری بر محیط زیست و شاخص پایداری به ترتیب 00/1، 2089، 34/4، 23/0 2 بدست آمد. بنابراین لازم است بهینهسازی مصرف نهادههای پر مصرف، کاهش فشار زیستمحیطی و افزایش پایداری از طریق تغییرات مناسب در ساختمان و سازههای گلخانه و افزایش کارایی مصرف انرژی در داخل گلخانه و نیز افزایش مکانیزاسیون کاشت، داشت و برداشت کشتهای گلخانهای برای توسعه کشت خیار گلخانهای در منطقه سیستان در برنامهریزیهای آتی مد نظر قرار گیرد
- چکیده انگلیسی: In the current century, agriculture sustainability and the reduction of environmental pressure are two main objectives of the management of agro-ecosystems that is challenged by energy inefficiency. In this respect, the present study assessed one of the most important planting systems in Sistan region by emergy analysis approach. It analyzed all inputs of greenhouse cucumber production system in Sistan including renewable inputs (sunlight, wind, rain), non-renewable inputs (net topsoil loss), and purchased inputs (machinery, fossil fuels, electricity, plastic, utility, labor, N, K, P and micro fertilizers, and chemical herbicides) and services. In this study, an emergy analysis was performed on greenhouse cucumber production system of Sistan using the data collected from a 3000-m2 greenhouse in Zahak Agricultural Research Station (as an average representative of agricultural lands in Sistan Region). The results revealed that total emergy of greenhouse cucumber system was 1.094 × 1018 seJ, and diesel fuel and labor were the main emergy consumers with the emergy consumption rates of 7.9 × 1017 and 1.92 × 1017 seJ ha-1, respectively. Main emergy indices including emergy yield ratio, emergy investment ratio, environmental loading ratio, and sustainability index were found to be 1.00, 2089, 4.34 and 20.23, respectively. Therefore, it is imperative to consider the optimization of highly consumed inputs, the reduction of environmental impacts, and the increase in sustainability by making changes in greenhouse structures, enhancing energy use efficiency inside the greenhouse, and mechanizing the planting, cultivating and harvesting processes in order to develop greenhouse cucumber system in Sistan.
- انتشار مقاله: 14-04-1396
- نویسندگان: Shir Ali Koohkan,Ahmad Ghanbari,Mohammad Reza Asgharipour,Barat Ali Fakheri
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: Advanced Herbal Medicine
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Artichoke,Candida albicans,Antifungal activity,Shallot
- چکیده:
- چکیده انگلیسی: Background and aims: Over the recent decades, the infections caused by the opportunistic fungus including the Candida albicans (C. albicans) have increased, thereby causing the high rate of diseases. With respect to the limitations of the treatment of the fungal infections and expensive antifungal drugs, researchers have been increasingly interested in finding anti-fungal drugs. This study aims to investigate the antifungal effects of the extracts of the shallots and artichokes on C. albicans.
Methods: In this experimental research, the extracts of the shallot and artichoke were prepared using a rotary device. The inhibitory concentration against C. albicans was determined using incubation in media.
Results: The results of the study showed that increased concentration of the extract increased the antifungal effects. The extract of the artichoke had higher inhibitory effect compared to the extract of the shallot. Moreover, as the extract was decreased the size of the fungi colony was increased.
Conclusion: The results of the study showed that extracts of the shallots and artichoke were proper inhibitors for the C. albicans and it is hoped that herbal medicines and possibly new compounds for treatment of the fungal infections be discovered in future.- انتشار مقاله: 16-10-1394
- نویسندگان: Mohammad Amin Mashhadi,Barat Ali Fakheri,Saeideh Saeidi
- مشاهده