در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علمی شیلات ایران
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: انجماد,ماهی کپور,اسپرم
- چکیده:
امروزه سعی بر این است که با کاربرد فنون مختلف تا حد امکان از لقاح بدون برنامه جمعیتهای مولدین در مراکز تکثیر مصنوعی آبزیان جلوگیری بعمل آمده و با کاربرد روش های صحیح، نژادهای مناسب پرورش داده شوند.
آزمایشات انجماد اسپرم ماهی کپور بر روی مولدین در دو مرکز تکثیر و پرورش کپور ماهیان شهرستان رشت صورت گرفت. طی این آزمایشات کیفیت اسپرم مولدین، از نظر نوع حرکت، مدت حرکت، تراکم و لقاح بررسی شد. نمونه های مناسب از نظر کیفی انتخاب شده و سپس تیمارها با 4 نوع محلول رقیق کننده مختلف تهیه گردیدند. پس از طی 7 روز اسپرمهای منجمد، مجدد از انجماد خارج شده و از آنها برای لقاح تخمک های تازه مولدین ماده استفاده شد.
نتایج این پژوهش نشان داد که از بین چهار رقیق کننده منتخب و روشهای بکار رفته، محلول Alsever با نسبت 1:1 و روش سرمادهی چند مرحله ای بترتیب با 45 درصد لقاح، 47.81 درصد تخم چشم زده و 22.63 درصد تبدیل تخم به لارو، بهترین نتیجه را داد.- چکیده انگلیسی: Production and storage of the best gametes are practices undertaken by fishery managers and researchers to improve fish reproduction technology and obtain the best spawners. The male spawners of carp (Cyprinus carpio) were chosen from two warm-water fish hatcheries near Rasht, Guilan Province. For the study, duration of motility of sperms, sperm density and fertilization rate were considered. The best samples were chosen for cryopreservation with four different extenders and were checked by fertilization tests after seven days preservation in liquid nitrogen. Results showed that by 1:1 dilution rate, the Alsever’s solution had the best results. The fertilization rate, production of eyed eggs and larvae by this extender in a multistage cooling experiment were 45%, 47.81 and 22.63% respectively.
- انتشار مقاله: 21-09-1396
- نویسندگان: شهروز برادران نویری,محمد پورکاظمی,پریتا کوچینین,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علمی شیلات ایران
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: خوزستان,هماوری,ماهی شوریده(Otolithes ruber)
- چکیده: هماوری ماهی شوریده(Otolithes ruber) در آبهای ساحلی خوزستان
- چکیده انگلیسی: To study on fecundity of O. ruber, in spawning season, 31 samples caught in Khouzestan waters on Feb. 1996 to April 1997 were examined, and gravimetry method was used. Maximum absolute fecundity were 1483369 ± 14409 and 81726± 1831 eggs respectively, and relative fecundity 1107 ± 10.6 and 256±5.5 per gram body weight, respectively. The highest correlation coelficient was observed in absolute fecundity with gonadal weight (G W) and relative fecundity with gonado somatic index (GSI). Also absolute and relative fecundity had the highest multiple regression coefficient with gonado somatic indec (GSI), gutted weight (GU) and standard length (SL).
- انتشار مقاله: 18-02-1397
- نویسندگان: غلامرضا اسکندری,سیروس امیری نیا,احمد سواری,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علمی شیلات ایران
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: استان خوزستان,تغذیه,ماهی شوریده (Otolithes ruber)
- چکیده: تغذیه ماهی شوریده (Otolithes ruber) در سواحل استان خوزستان
- چکیده انگلیسی: In order to study on feeding of O. ruber, sampling was carried out monthly from Nov. 96 to Aug. 97, stomach contents of 691 samples were examined of which, 67% were empty and 33% had feed residues. Index of being vacant was higher in males in comparisan with females, this index reaches at maximum from Feb. to May for males and in Aug. and Jan. for females. Fish was found in 58% Of the stomach, shirmp in 39% andfish and shrimp in 3% of them. During a year feeding intensity did not show a regular pattern and it was weak. Relative importance index for fish and shrimp was 63% and 37% respectively. The main food of immature fish was shrimp, which as they grow shrimp replaced by fish as the main food, so O. ruber is a carnivorous and hunter species.
- انتشار مقاله: 17-02-1397
- نویسندگان: غلامرضا اسکندری,سیروس امیری نیا,احمد سواری,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علمی شیلات ایران
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: استان خوزستان,ماهی شوریده (Otolithes ruber),فصل تخمریزی,زمان بلوغ
- چکیده: تعیین زمان بلوغ و فصل تخمریزی ماهی شوریده (otolithes ruber)در آبهای ساحلی استان خوزستان
- چکیده انگلیسی: In this study, the stage of gonadal development, type and season of spawning of Otolithes ruber in the North West of Persian Gulf were identified. O.ruber maturation and spawning were studied by macroscopic, microscopic, and histologic observation of gonads which obtained from October 1996 to September 1997 in Khouzestan coasts. In the histologic sections of gonad tissue, stages I to VII of gonadal development were distinguished. Post Spawning follicules were observed only in stages VI and VII (in April and May). Atretic ovums were also clearly observed in these stages. Frequency of Ovum diameter distribution in stages II to V is a unimodal which proves that annual maturation of ovums and spawning of this species are simultaneous. The highest level of GSI was observed in March and also higher stages 01' gonadal maturation were observed in March and April. Fast drop in GSI in May and within occurrence of both spawning and spent individuals in only two months of the year shows the relati.....
- انتشار مقاله: 16-02-1397
- نویسندگان: غلارضا اسکندری,سیروس امیری نیا,احمد سواری,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Litopenaeus vannamei,پروتئین,شوری,همولنف,شاخص سلولی
- چکیده: در مطالعه حاضر اثر سطوح مختلف پروتئین جیره غذایی و شوری آب بر شاخصهای سلولی همولنف میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) جوان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 350 قطعه میگو با متوسط وزن و طول اولیه 18/0±55/5 گرم و 15/0±81/8 سانتیمتر، در 27 مخزن بتنی با ظرفیت 10 تن آب (طول: cm 600، عرض: cm 170 و ارتفاع: cm 100) توزیع گردیدند. تیماربندی براساس طرح ماتریکس (3×3) شامل سه سطح شوری (ppt 35-32 و 15-12، 3-0) در سه سطح پروتئین جیره غذایی (45 و 35، 25%) طراحی شد. غذادهی 4 بار در روز در حد سیری به مدت 56 روز انجام گردید. در پایان، پارامترهای سلولی شامل: شمارش تعداد کل و تفریقی هموسیتها مورد سنجش قرار گرفت. براساس نتایج، مطلوبترین سطح پروتئین جیره غذایی در تعداد کل هموسیتها و سلولهای گرانولوسیت، 35% و شوری ppt 35-32 مشاهده شد و با عوامل متغیر ارتباط مستقیم داشت. هر چند که تعداد سلولهای سمیگرانولوسیت ارتباط عکس را نشان داد (05/0P≤) و همچنین در تعداد سلولهای هیالونوسیت اثر معنیداری نداشتند. بدین ترتیب براساس نتایج کسب شده، سطح 35% پروتئین جیره غذایی جهت تغذیه این گونه مناسبتر میباشد. علاوه بر این، با توجه به استرسی که گونه پا سفید غربی در آبهای شیرین و لبشور متحمل میشود، بهترین میزان شوری آب ppt 35-32 بوده و به عنوان مطلوبترین شوری آب جهت پرورش میگوی پا سفید غربی توصیه میگردد.
- چکیده انگلیسی: In this study, the effects of different dietary protein and salinity levels on cellular parameters of hemolymph in white leg shrimp (as a part of immune system) of the white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) juvenile were studied. The number of 350 shrimps with the average weight of 5.55±0.18 g and length of 8.81±0.15 cm were distributed randomly in 27 ten tones (length: 600 cm, width: 170 cm and height: 100 cm) concrete tanks. A 3×3 factorial experimental including three levels of salinity (0-3, 12-15 and 32-35 ppt) and three dietary protein levels (25, 35 and 45%). Experimental shrimps were fed to satiation 4 times a day throughout the experimental 56 days. According to the results cellular parameters like: total hemocytes count (THC) and differential hemocyte count (DHC) were analysed and recorded. The dietary protein levels 35% and salinity of 32-35 ppt had direct positive impact on THC and granular cells (GC). Although the semi granular poisonous cells have been decreased with the increase in both of the experimental variables (P≤ 0/05) and no effected on the agranular cells. So based on the results of this study, the protein diet with the 35% is suggested for L. vannamei. Taking in to consideration the results of the study we can say the best water salinity for culture of this species is 32-35 ppt.
- انتشار مقاله: 11-11-1396
- نویسندگان: زهرا معصومی,محمد ذاکری,سید محمد موسوی,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: مغز,قزلآلای رنگین کمان,متابولیسم انرژی
- چکیده: جهت بررسی تغییرات متابولیسم انرژی در مغز ماهیان قزل آلا در طول دوره پرورش از بچه ماهیان قزل آلا از متوسط وزن 15/0±35/1 به مدت 7 ماه نمونه گیری بعمل آمد. برای این منظور طی دوازده مرحله نمونه برداری به صورت کاملا تصادفی از ماهیان (7 نمونه هر 8 روز یکبار، 3 نمونه هر دو هفته یکبار،2 نمونه هر یک ماه یکبار)، بافت مغز برای تعیین غلظتهای گلیکوژن، گلوگز، لاکتات، لاکتات دهیدروژناز، پیرووات کیناز، گلوگز 6 فسفاتاز استخراج و در تانک ازت مایع نگهداری و به آزمایشگاه انتقال یافت. نتایج نشان داد که در طی دوره نمونه برداری، تغییرات معنیداری در میزان متابولیتهای مورد سنجش مشاهده شد، بهطوریکه غلظت گلیکوژن و لاکتات دارای یک شیب افزایشی نسبت به افزایش سن ماهی بودند ولی غلظت گلوگز از یک شیب افزایشی تبعیت نکرد و در مرحله هفتم نمونهبرداری، کمترین مقدار گلوگز در مغز مشاهده شد. غلظت آنزیمهای دخیل در متابولیسم انرژی نیز نوسانات را در طی مراحل نمونه گیری نشان دادند و یک روند افزایشی در میزان هر 3 آنزیم مورد سنجش مشاهده گردید. در پایان میتوان چنین نتیجهگیری نمود که عوامل محیطی، تغذیهای و همچنین میزان متفاوت نیاز ماهی به انرژی در زمانهای مختلف روی میزان متابولیتها و آنزیمهای دخیل در متابولیسم انرژی تاثیرگذار می باشد. هرچند که با افزایش سن ماهی میزان تولید این متابولیت ها افزایش نشان داده و بر متابولیسم انرژی در مغز نیز تاثیر خود را می گذارند.
- چکیده انگلیسی: For study of changes in energy metabolism of brain in rainbow trout during early life stages, some samples were collected from fish larvae and fingerlings with initial weight 1.35±0.15 during 7 months. Sample collection was randomly made in 12 stages (7 samples per every 8 days, 3 samples per every 2 weeks and 2 samples every one month). Brain tissue was dissected and transferred to nitrogen tank before analysis. The brain tissues were homogenized and the supernatant was adjusted to measurement of glycogen, glucose, lactate, lactate dehydrogenase, pyruvate kinase and glucose-6- phosphatase. Results revealed statistically changes in the metabolites during the sampling, so, glycogen and lactate concentration showed an increasing trend by increasing in fish age, but glucose concentration did not follow this trend. The minimum glucose concentration in brain tissue was observed in seventh stage of sampling. Concentration of metabolism enzymes was showed fluctuations and increasing trend during sampling. Finally, it is proposed that environmental and nutritional factors and different requirement of fish to energy in different stages of life may be effective on metabolites concentrations and metabolism enzymes activity.
- انتشار مقاله: 25-07-1396
- نویسندگان: محمد رحیمی,سید محمد موسوی,وحید یاوری,آناهیتا رضایی
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: ماهی صبیتی,پروتئین و چربی جیره غذایی,ترکیبات بیوشیمیایی خون,ترکیبات بیوشیمیایی عضله
- چکیده: این مطالعه جهت بررسی اثرات سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره غذایی بر ترکیبات بیوشیمیایی خون و عضله در ماهیان جوان صبیتی (Sparidentex hasta) طراحی گردید. شش جیره غذایی شامل سه سطح پروتئین (35، 40 و 45 درصد) در دو سطح چربی (7 و 14 درصد) با سه تکرار در نظر گرفته شد. ماهیان با میانگین وزن اولیه 28/0± 55/36 گرم به صورت تصادفی در 18 تانک 300 لیتری پلیاتیلن ذخیره سازی و به مدت 56 روز، سه بار در روز به روش سیری غذادهی گردیدند. براساس نتایج، در سطح 14 درصد چربی جیره غذایی، شاخص پروتئین کل پلاسما به طور معنیداری افزایش یافت (05/0>P). کمترین میزان تریگلیسیرید پلاسما در سطح 40 درصد پروتئین مشاهده گردید. با افزایش سطوح چربی جیره غذایی، شاخص کلسترول پلاسما به طور معنیداری افزایش یافت. بالاترین میزان کلسترول پلاسما در سطح 35 درصد پروتئین مشاهده گردید. سطوح مختلف پروتئین جیره غذایی به طور معنیداری بر میزان پروتئین عضله اثر گذاشتند (05/0>P)، در صورتیکه رطوبت و خاکستر عضله تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره غذایی قرار نگرفتند (05/0P). در نهایت می توان اظهار داشت که ماهیان جوان صبیتی قادر به مصرف پروتئین در جیره های غذایی با چربی 14 درصد می باشند. بنابراین در ماهیان جوان صبیتی (S. hasta) با افزایش سطح چربی جیره غذایی تا 14 درصد، سطح پروتئین جیره غذایی تا 40 درصد می تواند کاهش یابد.
- چکیده انگلیسی: In this study, the effects of dietary protein and lipid levels were designed on blood and muscle biochemical composition of Sobaity seabream juveniles (Sparidentex hasta). The six treatments were examined including three dietary protein levels (35, 40 and 45%) and two dietary lipid levels (7 and 14%) with three triplicates. Fish with mean initial weight 36.55±0.28 g were randomly stocked in eighteen 300 l polyethylene tanks and were fed thrice daily to satiation for 56 days. According to the results, at the 14% dietary lipid level, plasma total protein index increased significantly (P
- انتشار مقاله: 20-11-1394
- نویسندگان: نجمه اژدری,پریتا کوچنین,محمد ذاکری,وحید یاوری
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: چالشها,تولید میگو,توسعۀ آبزیپروری,اقتصاد تولید
- چکیده: شناسایی ریسکهای همراه با توسعة آبزیپروری میگو و وفق دادن چارچوب این توسعه با ریسکها از ضروریات مهم ترسیم آیندۀ آبزیپروری میگو بر اساس مفاهیم جدید است. به این منظور جهت بررسی شرایط تولیدی و توسعهای هچریهای میگوی ایران پرسشنامه بر اساس استاندارهای و منابع معتبر بینالمللی و مشاوره با چند تن از دستاندرکاران عملی تکثیر میگوی کشور آماده شد. دادههای به دستآمده بر اساس آمار توصیفی و آزمون one sample t-test آنالیز شدند. نتایج این پژوهش نشان میدهد که تهیۀ غذای خارجی، کارشناس خارجی و تأمین منابع مالی از چالشهای اصلی تکثیر میگوی کشور است. هدف اصلی این تحقیق دریافت دیدگاهها و تجربیات دستاندرکاران عملی تکثیر میگوی کشور و تعیین چالشهای پیشروی آن است. فراهم شدن بستر همکاری بخش دانشگاهی با بخش صنعت و بخش دولتی مهمترین راهکار شناسایی و چارهاندیشی مسائل و مشکلات آبزیپروری میگو در ایران است. بستری که در آن طرفین در طول زمان به هم اعتماد کنند و از نیازهای یکدیگر آگاه شوند و تجربۀ "طرف دیگر" را از دید تجربۀ خود بنگرند، آن را بپذیرند، و آن را در چارچوب تجربهها و مفاهیم خود بازسازی و تعریف کنند.
- چکیده انگلیسی: Risk identification and consideration are vital for development and future planning of shrimp aquaculture. For survey of production and development characteristics of shrimp hatcheries in Iran, a questionnaire was prepared based on international standards and references, and several stockholders of shrimp hatcheries were consulted. Results indicated that feed, foreign technician, and financial resources is the major challenges of Iranian shrimp hatcheries. Major objective of this research was to obtain opinions and experiences of stockholders that active in shrimp hatcheries in Iran. Indentification of present challenges of Iranian shrimp hatcheries was another objective of the study. Creating a ground for cooperation between the Universities, industry and State administration is important to identify the issues existing in the shrimp culture industry and to put forward practical and feasible solutions. The ground that each section trust other and see “otherness experience” as own experience. It is needs reconstruction and redefinition of experiences and concepts in this framework.
- انتشار مقاله: 10-04-1394
- نویسندگان: محمد احمدی,پریتا کوچنین,حسن صالحی,وحید یاوری,سیدحسین حسینیفر
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Sparidentex hasta,اسید آمینه,لیزین,متیونین,ماهی صبیتی
- چکیده: در این تحقیق اثرات لیزین و متیونین بر شاخص های رشد و تغذیه ماهیان جوان صبیتی (Sparidentex hasta) بررسی شد. بدین منظور تعداد 180 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن اولیه 4/1 ± 59/37 گرم، به طور تصادفی در 18 تانک توزیع گردیدند. ماهیان به مدت 8 هفته، سه بار در روز در حد سیری و با 6 جیره غذایی که عبارت بودند از: تیمار اول (شاهد): بدون مکمل اسید آمینه، تیمار دوم: 100 درصد متیونین، تیمار سوم: 75 درصد متیونین و 25 درصد لیزین، تیمار چهارم: 50 درصد متیونین و 50 درصد لیزین، تیمار پنجم: 25 درصد متیونین و 75 درصد لیزین، تیمار ششم: 100درصد لیزین و با میزان یکسان پروتئین(11/0 ± 73/45 درصد) و چربی (10/0± 05/12 درصد)، تغذیه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از مکمل های لیزین و متیونین بر شاخصهای رشد و تغذیه به طور معناداری تاثیر گذاشته است (05/0P
- چکیده انگلیسی: This study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of lysine and methionine on growth and nutrient utilization of Sobaity sea bream, Sparidentex hasta. Therefore, 180 juvenile fish with an initial weight of 31.38 ±1.4 g were distributed randomly among eighteen tanks. Fish were fed to satiation three time per day(08:00, 13:00 and 18:00 hours) for 8 weeks with formulated diets containing six different levels of dietary methionine and / or lysine;Diet 1: a control diet without dietary amino acid supplementation; Diet 2: 100% methionine supplementation; Diet 3: 75% methionine and 25% lysine supplementation; Diet 4: 50% methionine and 50% lysinesupplementation; Diet 5: 25% methionine and 75% lysine supplementation and Diet 6: 100% lysine supplementation. The results of this study showed that use of dietary lysine and methionine supplementation in diet, significantly affected (P
- انتشار مقاله: 26-01-1394
- نویسندگان: نگار بیرمی,محمد ذاکری,پریتا کوچنین,وحید یاوری,حمید محمدی آذرم
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: مجله علوم و فنون دریایی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: رشد,نوکلئوتید,رسیدگی جنسی,میگوی سفیدغربی,شاخص های بیوشیمیایی همولنف
- چکیده: در این پژوهش تأثیر استفاده از چهار سطح نوکلئوتید ( 0، 2/0، 4/0 و 6/0 درصد) جیره غذایی بر رشد و برخی شاخص های بیوشیمیایی همولنف مولد میگوی سفیدغربی (Litopenaeus vannamei) در چهار تیمار آزمایشی (هر یک دارای سه تکرار) بررسی شد.نمونه گیری همولنف طی 3 مرحله یعنی ابتدای دوره (قبل شروع تغذیه)، 21 روز (قبل از قطع پایه چشمی) و 30 روز (9 روز پس از قطع پایه چشمی) پس از شروع تغذیه با جیره های غذایی هر تیمار صورت گرفت. در طی دوره آزمایش دما (24/1± 79/27 درجه سانتیگراد)، اکسیژن محلول (41/0± 78/5 میلی گرم در لیتر)، شوری (1/3± 82/31 ppt) و pH (18/0± 9/7) آب تیمارهای آزمایشی روزانه بررسی و ثبت شد. شاخص های بیوشیمیایی همولنف مولدین آزمایشی از جمله گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، کلسیم، آلبومین، پروتئین کل، HDL و LDL در ابتدای دوره تغذیه ای، 21 روز (قبل از قطع پایه چشمی) و 30 روز پس از شروع تغذیه به روش های متداول بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان دادند افزایش وزن، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و میزان رشد روزانه مولدین تغذیه شده با تیمارهای مختلف نوکلئوتید نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0P>). طبق نتایج، سطوح گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، آلبومین و پروتئین کل همولنف مولدین آزمایشی پس از 21 روز تغذیه با جیره های حاوی نوکلئوتید افزایش معنی داری یافت (05/0P
- چکیده انگلیسی: In this study, the effect of different dietary nucleotide levels (0, 0.2, 0.4 and 0.6%) was investigated on growth indices and some haemolymph biochemical parameters of Litopenaeus vannamei female broodstock during 30 days.hemolymph was sampled in three times, at the first day of the trial, 21 days (before eyestalk ablation) and 30 days (9 days after eyestalk ablation) after starting the feeding trial. In experimental period, water parameters including temperature, dissolve oxygen, salinity and pH recorded daily as 27.79 ± 1.24 ˚C, 5.78 ± 0.41 ppm, 31.82 ± 3.1 ppt and 7.9 ± 0.18, respectively. haemolymph biochemical parameters of female broodstock including glucose, total cholesterol, triglyceride, calcium, albumin, total soluble proteins, high density lipoprotein and low density lipoprotein measured in three phases (start of feeding, 21 [pre eyestalk ablation period] and 30 days after start feeding) by biochemical standard methods. the results showed that body weight increase, specific growth rate and daily growth rate in samples treated by dietary nucleotide showed no significant difference (p > 0.05) compared to control group. analysis of biochemical heamolymph showed that the glucose, total cholesterol, triglyceride, albumin, total protein were significant increasing (p < 0.05), in all groups compare to control group. In conclusion 0.4 % nucleotide can improve the dietary sexual maturation of Litopenaeus vannamei.
- انتشار مقاله: 01-04-1394
- نویسندگان: علی ارشدی,وحید یاوری,امین اوجی فرد,سید محمد موسوی
- مشاهده