در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: فیزیولوژی و تکوین جانوری
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: وضعیت آنتی اکسیدانی,گوساله هلشتاین,عصارهبره موم,فراسنجه های خونی
- چکیده: زمینه و هدف:بره موم مادهای است با خواص دارویی که جهت درمان انواع بیماری های انسانی و دامی استفاده میگردد. بره موم دارای خواص ضدمیکروبی، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی بوده که سبب تقویت سیستم ایمنی گونه های متفاوت حیوانی میشود. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات عصاره بره موم بر عملکرد رشدی، فراسنجه های خونی و وضعیت آنتی اکسیدانی گوساله های شیرخوار هلشتاین میباشد.روش کار:برای انجام این مطالعه تعداد 24 راس گوساله هلشتاین با میانگین سنی 10 1 و میانگین وزنی 238 کیلوگرم در یک قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت 70 روز استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره پایه بدون بره موم، 2) جیره پایه +500 قسمت در میلیون مکمل بره موم، 3) جیره پایه + 1000 قسمت در میلیون مکمل بره موم بودند. گوساله ها هر دو هفته یک بار وزن کشی شده و جهت اندازه گیری متابولیت های خونی و فعالیت آنتی اکسیدانی در روزهای 30 و 60 روز پس از تیمار، از آن ها خونگیری صورت گرفت.یافته ها:نتایج نشان داد که استفاده از سطوح عصاره بره موم تاثیر معنیداری بر مصرف خوارک در طی ماه های اول، دوم و کل دوره آزمایشی نداشت. مکمل کردن بره موم در شیر گوساله های شیرخوار تاثیری بر افزایش وزن در طی ماه های اول و دوم نشان نداد. در صورتی که اضافه کردن 500 قسمت در میلیون عصاره بره موم در کل دوره آزمایشی افزایش معنی داری بر وزن روزانه داشت. اختلاف معنی داری بین غلظت متابولیت های خونی(گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، آلبومین، اوره، هموگلوبین و گلوبولین) در گروه ها نسبت به شاهد مشاهده نشد. نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن عصاره بره موم بر فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز و گلوتاتیون پراکسیداز خون تاثیر معنی داری نداشت. اما مکمل کردن شیر با عصاره بره موم تاثیر معنی داری بر غلظت ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و فعالیت سوپراکسید دسموتاز را نشان داد.نتیجه گیری: به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از عصاره بره موم اثری بر عملکرد، فراسنجه های خونی به جز سوپراکسید دسموتاز و فعالیت آنتی اکسیدانی کل ندارد. بنابراین افزودن عصاره بره موم در شیر گوساله های هلشتاین به طوری موثری در پیشگیری از استرس می تواند مفید باشد.
- چکیده انگلیسی: Inroduction & Objective: Propolis is a substance with pharmacological properties for treatment of various human and animaldisesases. Propolis has antimicrobial, antifungal and antioxidant activitise that strengthens the immune system of different animal species. The aim of this study was to investigate the effects of propolis extract on growth performance, blood parameters and antioxidant status of Holstein suckling calves. Material and MethodsFor this study, 24 Holstein calves with 1 ± 10 day avarage age and 38 ± 2 kg avarage weight in a completely randomized design for 70 days were wased. The experimental treatments were: 1) control diet without propolis extract supplements, 2) control diet + 500 ppm propolis extract per head per day, 3) control diet + 1000 ppm propolis extract per head per day. Calves were weighed every two weeks and blood sampeles were taken on d 30 and d 60 of the experiment and analyses for blood metabolites and antioxidant activity.Results: The results showed that use of different levels of propolis extract had no significant effect on feed intake during the first and second months and total trial period. supplemental propolis extract did not show significant effect on final weight, weight gain and feed conversion ratio during the first and second months, whereas adding 500 ppm of propolis in extract improved significantly the daily weight gain of calves in total trial period. no significant differences were observed between concentrations of blood metabolites (glucose, cholesterol, triglyceride, albumin, urea and globulin). The results showed that adding propolis extract had no significant effects pn activites blood of aspartate aminotransferase, alanine amino transferase and glutathione peroxidase blood whereas supplementing milk with propolis extract affected significantly blood antioxidant capacity and superoxide dismutase activity.Conclusion:In general it can be concluded that the use of propolis extract had no effect on performance and blood metabolites except for superoxide dismutase activity and total antioxidant capacity, propolis extract supplementation in suckling calf milkcan effectively help to cope with the stress.
- انتشار مقاله: 11-07-1396
- نویسندگان: جمال سیف دواتی,صیاد سیف زاده,حسین عبدی بنمار,فرزاد میرزایی آقجه قشلاق,رضا سید شریفی
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: تولیدات دامی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: سلنیوم,دانه کتان,خصوصیات فیزیکی تخم مرغ,لیپوپروتئینها,مرغتخمگذار,وضعیت آنتیاکسیدانی
- چکیده: اثر منابع سلنیوم و دانه کتان بر عملکرد و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون با استفاده از 384 قطعه مرغ تخمگذار هایلاین (50 هفتگی) در یک آزمایش فاکتوریل 4×3 با سه سطح دانه کتان(صفر، پنج و 10 درصد) و چهار نوع مکمل سلنیوم (فاقد مکمل، سلنیت سدیم، مخمر سلنیومیو سلنوهیدروکسی متیونین( سلیسئوSelisseo) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار و هشت پرنده در هر تکرار بررسی شد. سلنیومبه میزان یک میلیگرم در کیلوگرم به جیره افزوده شد. افزودن دانه کتان وزن و توده تخم مرغ را کاهش داد(05/0>P). شاخص سفیده و واحد هاو تخم پرندگانی که با جیرههای حاوی 10 درصد کتان و سلنیت سدیم و سلیسئو تغذیه شدند کاهش یافت(05/0>P). پرندگان تغذیه شده با جیره فاقدکتان و پنج درصد کتان، به ترتیب کمترین و بیشترین غلظت تریگلیسرید و با مخمر سلنیومی پایینترین غلظت کلسترول کل در سرم را داشتند، در حالیکه جیره بدون کتان و بدون سلنیوم پایینترین میزان غلظت کلسترول کل را موجب شد(05/0>P). پایینترین غلظت سرمی مالوندیآلدئید و بالاترین ظرفیت آنتیاکسیدانی کل با جیرههای حاوی سلیسئو و بدون کتان مشاهده شد(05/0>P). دانه کتان در سطح پنج درصد موجب افزایش مالوندیآلدئید و کاهش فعالیت آنزیمهای گلوتاتیونپراکسیداز و سوپراکسیددسموتاز(5/0>P) در سرم شد و نیز مکمل سلیسئو سبب افزایش فعالیت ایندو آنزیم و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل شد(05/0>P). بر اساس نتایج حاصل، میتوان از سلنیوم تا یک میلیگرم در کیلوگرم جیره بدون تأثیر منفی بر عملکرد، استفاده کرد و نیزبا توجه به تأثیر اشکال آلی سلنیوم به خصوص مکمل سلیسئو بر بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی خون، مصرف این مکمل دارای اولویت است.
- چکیده انگلیسی: The effect of different sources of Se, together with flaxseed on performance, egg physical qualities and some serum biochemical parameters in laying hens was investigated. In a completely randomized design, 384 "Hy-Line W36" hens (50 wks of age) were assigned to a 3×4 factorial arrangement comprising four replicates of eight for ten weeks. Birds received three basal diets containing 0, 5% and 10% of flaxseed, supplemented with no Se and one mg/kg of Se from sodium selenite, Se-enriched yeast and seleno-hydroxy-methionine(Selisseo). Inclusion of flaxseed decreased egg weight and egg mass(P
- انتشار مقاله: 19-09-1396
- نویسندگان: حمیدرضا مصلحی,بهمن نویدشاد,سید داود شریفی,فرزاد میرزایی آقجه قشلاق
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: تحقیقات تولیدات دامی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: عملکرد,گیاه دارویی,سلامت,گوساله,اسید چرب مزدوج
- چکیده: این تحقیق به منظور بررسی تأثیر ژل آلوئهورا و مکمل اسید لینولئیک مزدوج (CLA) بر عملکرد، متابولیتهای خونی و فراسنجههای ایمنی گوسالههای شیرخوار هلشتاین به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. بدین منظور، تعداد 24 رأس گوساله نر و ماده با میانگین سنی 10-1 روزه و میانگین وزنی 8±38 کیلوگرم به مدت 60 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) جیره پایه شامل خوراک آغازین و شیر کامل (شاهد)، (2) جیره پایه+250میلیگرم ژل آلوئهورا به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، (3) جیره پایه+20 گرم مکمل CLA (بر اساس هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) و (4) 250 میلیگرم ژل آلوئهورا+20 گرم مکملCLA بودند. میزان مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، متابولیتهای خونی و شاخصهای ایمنی و سلامتی اندازهگیری شدند.بین تیمار شاهد و سایر تیمارها از نظر مصرف خوراک و عملکرد گوسالههای شیرخوار هلشتاین تفاوت معنیداری مشاهده نشد. اثر متقابل ژل آلوئهورا و CLA بر غلظت گلوکز خون معنیدار بوده و گوسالههای دریافتکننده 250 میلیگرم ژل آلوئهورا کمترین غلظت گلوکز (33/88 میلیگرم در دسی لیتر) را داشتند (05/0p <). از طرفی، اثر زمان بر تعداد گلبول سفید خون، درصد لنفوسیت و مونوسیت معنیدار بود (05/0p <) و استفاده از 20 گرم CLA سبب افزایش درصد مونوسیت خون (33/5 درصد) در مقایسه با عدم استفاده از CLA (58/3 درصد) شد (05/0p <). به طور کلی، اثر متقابل استفاده از ژل آلوئهورا و مکمل CLA بر عملکرد و وضعیت سلامت گوسالههای شیرخوار هلشتاین معنیدار نبود.
- چکیده انگلیسی: This study was conducted to evaluate the effect of Aloe vera gel and conjugated linoleic acid supplement feeding on performance, blood metabolites and immune parameters in Holstein calves in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. This study was carried out using 24 male and female Holstein calves (with average age of 1-10 days and 38±8 kg weight) with four treatments and six replications for 60 days. The treatments were: (1) basal diet including starter and whole milk (control), (2) basal diet + 250 mg/kg body weight Aloe vera gel, (3) basal diet+20 g/kgDM complementary conjugated linoleic acid (CLA) and (4) Basal diet+250 mg/kg body weight Aloe vera gel+20 g/kgDM of CLA. The Dry matter intake, weight gain, feed conversion ratio, blood parameters and immune and health factors were measured. Results showed that there were no significant differences between the control and other groups in terms of feed intake and performance of Holstein calves. The interaction effect of Aloe vera gel and CLA was significant on blood glucose concentration and calves receiving 250 mg Aloe vera gel had the lowest glucose concentration (88.33 mg/dL) (p < /em>>0.05). On the other hand, the effect of time on white blood cell, lymphocyte and monocyte was significant (p < /em><0.05) and using 20 g CLA increased blood monocyte (5.33%) compared with no CLA treatments (3.58%; (p < /em><0.05). In general, the interaction effect of aloe vera gel and CLA supplementation was not significant on performance and health status of Holstein calves.
- انتشار مقاله: 12-05-1398
- نویسندگان: فرزاد میرزایی آقجه قشلاق,نادر سیفی حاجی خانلو,بهمن نویدشاد,سعید نیک بین,سمیرا کرامتی جبه دار
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: mtDNA,D-loop,تنوع زیستی,فیلوژنی,مارال
- چکیده: زمینه مطالعاتی: آنالیز ژنتیکی جمعیتهای وحشی برای حفظ تنوع زیستی و افزایش دانش در مورد بقای این گونهها و یافتن عوامل تهدید کننده و یا کمک کننده در حفظ این جمعیت مهم و ضروری میباشد. هدف: لذا مطالعه حاضر برای شناسایی توده ژنتیکی موجود، بررسی چگونگی روابط، شکلگیری و تنوع ژنتیکی مارالهای ایرانی با بهرهگیری از اطلاعات توالی ناحیه D-Loop از ژنوم میتوکندریایی انجام شد. روش کار: جهت انجام پژوهش حاضر نمونههای خون، مو یا بافت 78 رأس مارال اخذ و DNA آنها استخراج گردید. ناحیه D-Loop از ژنوم میتوکندریایی با استفاده آغازگرهای اختصاصی با روش PCR تکثیر شده و تمامی محصولات PCR توالییابی گردید. سپس توالیهای مورد نظر با استفاده از نرم افزارهای BioEdit جهت بررسی تنوع نوکلئوتیدی همتراز شد، با استفاده از نرم افزار Mega ، درخت فیلوژنتیکی رسم گردید. توالیهای مارال با استفاده از نرم افزار DnaSp آنالیزشد. نتایج: نتایج حاصل منجر به شناسایی جهشهایی گردید که به ایجاد 5 هاپلوتیپ برای ناحیه D-Loop منتهی شد و تنوع هاپلوتیپی، تنوع نوکلئوتیدی و متوسط تفاوت نوکلئوتیدی برای ناحیه D-Loop به ترتیب 218/0 ، 0007/0 و 491/0 بهدست آمد. شاخصهای تنوع ژنتیکی نشان داد که شش جمعیت مورد بررسی مارال احتمالا تجربه باتل نک را پشت سر گذاشته است. نتیجهگیری: در پرتو نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل جمعیتها از این هاپلوتیپها ، میتوان نتیجهگیری کرد که نوسانات اخیر در اندازه جمعیت و وقفه در جریان ژن به دلیل انتقال گوزنهای قرمز یک جمعیت به سایر زیستگاهها در گذشته باشد.
- چکیده انگلیسی: Introduction: The breeds and subpopulations of any species, which are the result of mutation processes, genetic drift, natural selection and gene-environment interactions, are very precious. They have been inherited down to the present generation, and their preservation is of great value and importance (Alijani, 2009). Genetic analysis of wild populations is essential for conserving biodiversity, increasing knowledge about the survival of these species, and finding the factors that threaten or contribute to the survival of these populations. The red deer is one of the biggest free-ranging mammals of central Europe and as it is not endangered in terms of population numbers, is the perfect model for studying the genetic population effects of a multitude of deliberate and unintentional anthropogenic influences on natural populations over a long period of time (Kiabi et al, 1998). Red deer gene pools are affected by habitat fragmentation, keeping of populations in enclosures, translocations, (re)introductions, and trophy hunting (Bruford et al, 2003). Various schedules of population regulation by hunting are applied throughout Europe. Many autochthonous stocks have been hybridized with the introduced animals, thus blurring the historical boundaries between formerly natural populations (Hiendleder et al, 1998). The objectives of the present studies were to gain insight into phylogeographic history; to characterize and quantify the genetic diversity within and among populations to implement conservation and management strategies, and to compare different molecular marker systems with regard to their respective resolution power (Cavalli –Sforza, 2003). For this purpose, a research program was designed to characterize populations of Iranian red deer (Cervus elaphus), using the mitochondrial control region (CR). In order to understand the origin, phylogeny, and phylogeography of the species C. elaphus, the DNA sequence variation of the mitochondrial D-loop gene of five populations of deer was examined from the entire distribution area of Cervinae with an emphasis on Iran. Several methods, including maximum parsimony, maximum likelihood, and nested clade analysis revealed that red deer originated from the area between Noshahr and other populations. The mitochondrial DNA (mtDNA) data do not support the traditional classification of red deer as only one species nor its division into numerous subspecies. The discrepancies between the geographical pattern of differentiation based on mtDNA D-loop and the existing specific and sub-specific taxonomy based on morphology are discussed. The present study was carried out to identify the existing gene pool, study the relationship and genetic variation of the Maral (Caspian red deer, C. elaphus) using the D-loop sequence data from the mitochondrial genome.
Material and methods: Blood, hair or tissue samples were taken from 78 Maral and their DNA was extracted. Sampling was carried out in coordination with Environmental and Wildlife Organization of the provinces of Ardebil, East Azarbaijan, Qazvin, Golestan and Mazandaran, as well as the Museum of Natural Resources and the reserves of the Gene Bank of Tehran. Blood samples were taken from those animals that were captured for population health check or treatments to use fumigant drugs and pneumatic gun in vacuum tubes contained EDTA. Hair samples were also taken directly from live animals and other tissue samples were provided from dead animals which newly dehorned. The D-loop region of the mitochondrial genome was amplified using specific primers with PCR and all PCR products were sequenced. A total of 130 sequences of D-Loopregion from deer species (52 sequences from NCBI and 78 sequences from Maral populations were studied) wereused for bioinformatics analysis between the species. The sequences were aligned and compared using BioEdit software to find nucleotide diversity. Using Mega software, a phylogenetic tree was drawn. Haplotypes and genetic diversity parameters including nucleotide diversity, haplotype diversity, genetic distance, genetic differentiation, nucleotide frequency, etc., were performed using the DnaSp 5.10 software. DnaSP software was used to analyze the genetic data of the population, haplotypes and genetic diversity parameters, specific alleles, Rst, Fst values, and genetic distances of the 6-population hierarchy including Arasbaran, Ziaran, Semeskandeh, Fandoghlu, Ghorgh, Noshahr. Finally, NETWORK software applied to analyze the network to identify haplotypes.
Results and discussion: The results of Maral sequence analysis using DnaSP software led to the identification of mutations that resulted in the creation of 5 haplotypes for the D-loop region. The haplotype diversity, nucleotide diversity and mean nucleotide difference for the D-loop region were 0.218, 0.0007 and 0.491, respectively. The negative and significant Tajima D test result demonstrated an inbreeding among the populations. Results showed that the Noshahr population was in highest genetic distance from other populations. The genetic distance estimated for other populations were low. The phylogenetic tree using the D-Loop region showed that the Maral's populations is divided into two main branches. The main branch of the first consists of the population of Noshahr and its second main branch is divided into two branches, the first branch of which is Arasbaran, Ziaran, Semaskand, Gorgan, and Fandoghlo, and the second branch of the population is Noshahr. It revealed that there were a close relationship among Arasbaran, Ziaran, Semaskand, Gorgan and Fandoghlo populations, while Noshahr population showed a higher diversity. The genetic diversity indices showed that the 6 investigated populations of Maral have probably experienced a bottleneck (Yuasa et al, 2006). Results of analysis D-loop sequences of Maral and other deer species showed that red deer, fawn deer and yellow deer were in a branch, but each was in separate groups, and Shoka was a separate branch. In this study, all Iranian Maral in a separate group of European, Asian and American red deer placed in one branch (Zamani, 2014). Placement of Polish red deer in the Maral Cluster, in network analysis, was an interesting result (Lorenzini, 2015); however, no historical evidence was found to support this result.
Conclusion: In conclusion, the recent fluctuations in population size and interruption in the gene flow are due to the past geographical transfer of red deer from a population to other habitats. A high risk of inbreeding was observed in Maral populations. Therefore, for conserving the populations, it is necessary to consider a program for introducing new blood from other populations and increasing their genetic diversity.- انتشار مقاله: 08-02-1399
- نویسندگان: لیلا آقازاده,سعید نیکبین,فرزاد میرزایی آقجه قشلاق,نعمت هدایت ایوریق
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی)
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: سیر,آویشن,اسپرس,انرژی متابولیسمی,قابلیت هضم و یونجه
- چکیده: زمینهمطالعاتی: افزودن پودر گیاهان داروئی آویشن و حبه سیر میتواند بر قابلیت هضم و گاز تولیدی علوفههای اسپرس و یونجه در شرایط آزمایشگاهی تاثیر گذار باشد. هدف: این آزمایش برای بررسی تاثیر سطوح مختلف افزودن پودر آویشن و پودر حبه سیر بر قابلیت هضم و گاز تولیدی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. روش کار: در این مطالعه سطوح مختلف پودر آویشن و پودر سیر ( صفر، 5/1 و 3 درصد) به سرنگهای 100 میلی لیتری حاوی علوفههای یونجه، اسپرس و مخلوط یونجه و اسپرس افزوده شد و میزان گاز تولیدی با انکوباسیون سرنگها در زمانهای 2، 4، 6، 8، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت بررسی و دادههای حاصل در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: افزودن 5/1 درصد پودر آویشن و سیر به علوفه اسپرس سبب بهبود قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی قابل هضم، قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک و انرژی متابولیسمی در مقایسه با شاهد گردید (05/0>P). همچنین افزودن 3 درصد پودر سیر افزایش معنی داری را در قابلیت هضم ماده آلی در ماده خشک و انرژی متابولیسمی نسبت به شاهد نشان داد (05/0>P). نتایج نشان داد که افزودن 5/1 و 3 درصد سیر به علوفه اسپرس کمترین میزان ماده آلی قابل هضم، اسید چرب کوتاه زنجیر، انرژی متابولیسمی، پتانسیل تولید گاز و نرخ تولید گاز در مقایسه با سایر تیمارها شد (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که 3 درصد سیر در علوفه یونجه کمترین میزان ماده آلی قابل هضم، اسید چرب کوتاه زنجیر، انرژی متابولیسمی و پتانسیل تولید گاز در مقایسه با شاهد داشت (05/0>P). مخلوط یونجه و اسپرس تحت تاثیر معنیداری افزودن افزودنیهای گیاهی در مقایسه با شاهد قرار نگرفت. نتیجه گیری نهایی: استفاده از سطوح 5/1 درصد آویشن و سیر سبب بهبود قابلیت هضم شد. همچنین استفاده از 3 درصد سیر کاهش میزان گاز تولیدی و فراسنجههای تخمیری حاصل از تست گاز را به دنبال داشت.
- چکیده انگلیسی: Introduction: Between 2 to 12% of a ruminant’s energy intake is typically lost through the enteric fermentation process. Ruminant production is associated with nitrogen loss especially in the form of ammonia from urine and manure management during composting. These contribute to greenhouse emission and environmental pollution in general. In the past few decades, feed additives such as antibiotics, ionophores, methane inhibitors, and anti-protozoa agents have been successfully used to reduce these rumen energy, nitrogen releases and metabolic disorders (Calsamiglia et al. 2007), though increase production efficiency. Therefore, ruminants’ nutritionists try to use compounds that increase the efficiency of energy and protein intake by changing the population and activity of ruminal microorganisms (Fereydounpour et al. 2016). These alternative compounds are probiotics, organic acids, and medicinal plants (Calsamiglia et al. 2007). The essential oils are secondary plant metabolites, which have antimicrobial properties and can be suitable substitutes for antibiotics to alter rumen microbial activity. Also, a research has shown that the essential oils and their constituents have the potential to improve nitrogen and energy utilization in ruminants (Patra et al. 2006). Talebzadeh et al (2012) reported that the essential oil of thyme at 150, 300, 450, and 600 micrograms per ml of culture medium was used only at concentrations above 450 mg decreased the real digestibility of organic matter. Adding powdered herbs such as thyme and garlic cabbage can affect the in vitro digestibility and the amount of in vitro gas production in sainfoin and alfalfa and their mixture. Thymol is a main phenolic component in thyme and carvacrol is also a minor component (Leung and Foster 1996). These compounds are involved in oxidation and reduction reactions. Thyroid has a large antimicrobial activity by preventing the bacteria growth. Researchers reported that active compounds in garlic containing allycine, diallylsulfide, and di-allylene sulfide, which can affect ruminal harmful bacteria. Considering the various compounds and effects of thyme and garlic and the need for further studies on medicinal plants, this study carried out to investigate the effects of adding levels of thyme powder and garlic on digestibility and fermentation parameters of sainfoin and alfalfa forage in laboratory conditions.
Material and methods: A study was conducted to investigate the effect of adding different levels of thyme powder and garlic cabbage powder on digestibility and the amount of in vitro gas production at three levels of 0, 1.5, and 3% for alfalfa, sainfoin and mixed alfalfa and sainfoin based on a completely randomized design. Measurement of digestibility of alfalfa forage, sainfoin and mixture of 50% alfalfa and 50% sainfoin were carried out using thyme powder and garlic cabbage powder by Holden method (2000). In this method, the nylon bag was used instead of filtration and a daisy (rumen simulator) incubator was used instead of a hot water bath. Menke et al (1979) method was used to measure the amount of gas production. The amounts of short chain fatty acids, digestibility of dry matter, organic matter in dry matter, and metabolizable energy were estimated using related equations (Menke and Steinggass 1988). The data obtained from the method of gas production analyzed in a completely randomized design with repeated measurements. Data digestibility by Holden was investigated in a completely randomized design using SAS (2003) software.
Results and discussion: The results showed that adding 1.5% thyme and garlic to sainfoin forage improved digestibility of dry matter, organic matter digestibility, digestibility of organic matter in dry matter, and metabolizable energy compared with control group (P <0.05). Also, adding 3% garlic powder showed a significant increase in digestibility of organic matter in dry matter and metabolizable energy compared with the control group (P <0.05). But adding 1.5% and 3% thyme and garlic powder to alfalfa and mixed alfalfa and sainfoin had not a significant effect on dry matter digestibility, organic matter digestibility, digestibility of organic matter in dry matter and metabolizable energy compared with the control group. The results showed that adding 1.5 percent of garlic powder to sainfoin was reduced the amount of produced gas compared with the control group for 6, 24, 48 hours after incubation and also adding 3 percent of garlic powder to sainfoin was decreased the amount of produced gas compared with the control group for 6, 24, 48, 72, 96 and 120 hours after incubation (P <0.05). This trend was followed by the reduction of the amount of gas for treatment of 3% garlic + alfalfa at 3, 6, 12, 24, 48, 72, 120 times compared with the control group (P <0.05). Feeding 1.5% of garlic powder was increased the amount of produced gas at 3, 48, 72, and 120 hours of incubation compared with the control group (P <0.05). The results showed that adding 1.5 and 3% garlic powder to sainfoin forage had the lowest amount of digestible organic matter, short chain fatty acid, metabolizable energy, gas production potential and gas production rate compared with other treatments (P <0.05). Also, results showed that 3% of garlic powder in alfalfa had the lowest amount of digestible organic matter, short chain fatty acid, metabolizable energy, gas production potential compared with the control group (P <0.05). Adding plant additives had no significant effect on mixed of alfalfa and sainfoin compared with the control group. The essential oils that contain high levels of effective components (Fraser et al. 2007) or even low ones (Castillejos et al. 2006) can affect digestibility. This is due to the sensitivity of fibrolytic bacteria to the active components of all essential oils (Benchaar et al. 2007).
Conclusion: The effect of different levels of thyme and garlic on the nutritional value and digestibility of forage and sainfoin showed that addition of 1.5% of garlic and thyme improved the digestibility of forage by Holden method. Generally, adding thyme to forage at most of the times did not significantly improve the amount of gas produced compared with the control group, but at some times there was a numerical increase in the amount of produced gas. Adding 3% garlic at most of the times and 1.5% garlic at some of the times caused a significant reduction in the amount of produced gas compared with the control group. It can also be concluded that the use of 3% garlic reduced the fermentation parameters obtained from the gas test (total volatile fatty acid, metabolizable energy, and digestibility) in sainfoin and alfalfa. The results of this study suggest that the addition of thyme and garlic can change the fermentation parameters and the amount of gas production, which is different depending on their usage amount.
- انتشار مقاله: 28-11-1398
- نویسندگان: طناز طالبی,جمال سیف دواتی,صیاد سیف زاده,فرزاد میرزایی آقجه قشلاق,حسین عبدی بنمار,رضا سید شریفی
- مشاهده