در هنگام جستجو کلمه در قسمت عنوان میتوانید کلمات مورد جستجو را با کاراکتر (-) جدا کنید.
کاربرد نوع شرط:
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: زیست شناسی میکروارگانیسم ها
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: Aspergillus flavus,نانوذرات نقره,: بیوسنتز
- چکیده: مقدمه: قارچها، منابع آنزیمی برای کاتالیز واکنشهای ویژهای هستند که به ساخت نانوذرات غیرآلی منجر میشوند و استفاده از قارچها در حال توسعه است. قارچ LinkAspergillus flavus پتانسیل زیادی برای سنتز خارجسلولی نانوذرات نقره دارد و به علت رشد سریعی که این قارچ در محیط ساده دارد، استفاده از آن در مقایسه با سایر روشها بسیار ارزان است.
مواد و روشها: تولید نانوذرات نقره با افزودن نیتراتنقره 1 میلیمولار به عصارۀ سلولی قارچ A. flavusانجام شد. وجود نانوذرات بهطور چشمی و باتوجهبه تغییررنگ عصاره و طیفسنجی نور فرابنفش- مرئی تأیید شد. بررسیهای بیشتر با روشهای XRD، FTIR و TEM انجام شدند. پایداری نانوذرات بیوسنتزشده و اثر محیطکشت و غلظت نیتراتنقره روی تولید نانوذرات نیز بررسی شد.
نتایج: رنگ عصارۀ سلولی قارچ از بیرنگ به قهوهای تغییر یافت که تولید خارجسلولی نانوذرات نقره را نشان میدهد. دادههای طیفسنجی، وجود پیک در 420 نانومتر را نشان دادند که ویژۀ نانوذرات نقره است. طیف حاصل از پراش اشعۀ ایکس نیز ماهیت کریستالی نانوذرات تولیدشده را نشان داد. بررسی شکل و اندازۀ نانوذرات با TEM مشخص کرد نانوذرات نقرۀ تولیدشده کرویشکل و پراکنده هستند و میانگین اندازۀ آنها 2/18 نانومتر است. نانوذرات نقرۀ حاصل تا 11 ماه پایداری نشان دادند و تجزیهوتحلیل FTIR، حضور پروتئینها را، عامل پایدارکنندهای نشان داد که نانوذرات نقره را احاطه میکند. محیط سیبزمینیدکستروز (PDB)کارایی زیادی در تولید نانوذرات نقره داشت و میزان بیوسنتز با افزایش غلظت نیتراتنقره افزایش یافت.
بحث و نتیجهگیری: نانوذرات حاصل در پژوهش حاضر علاوه بر ماهیت کریستالی، اندازۀ بهنسبت کوچک و یکنواختی زیادی که داشتند به علت پوششیافتن با پروتئینهای ترشحشده از قارچ بهشدت پایدار بودند. این میزان پایداری تاکنون گزارش نشده است و این امکان وجود دارد که روش یادشده بهعنوان روشی زیستسازگار و سبز جایگزین روشهای فیزیکی و شیمیایی معمول شود.
- چکیده انگلیسی: Introduction: : Using fungi as sources of enzymes that can catalyze specific reactions conducing to inorganic nanoparticles, is being developed. Aspergillus flavus has a great potential in extracellular biosynthesis of silver nanoparticles. Since this fungus can grow on simple media quickly and adequately, it is cheaper to use it in silver nanoparticles biosynthesis than other methods.
Materials and methods: Extracellular biosynthesis of silver nanoparticles was carried out by adding 1mM silver nitrate to A. flavus cell filtrate. Nanoparticles production was confirmed by visual observation of color change in the cell filtrate and UV-vis spectrophotometry. More investigation was conducted using XRD, FTIR and TEM. The stability of nanoparticles and the effect of culture media and silver nitrate concentration on nanoparticles’ production were studied too.
Results: The color change of cell filtrate from pale to brown confirmed the extracellular production of silver nanoparticles. The absorption spectra indicated a peak at 420nm attributable to the sliver nanoparticles. X-ray diffraction showed crystalline nature of the biosynthesized nanoparticles. Characterization of sliver nanoparticles’ shape and size using TEM showed that they were spherical and 18.2 nm in diameter. These nanoparticles were stable for 11 months and FTIR demonstrated the presence of proteins as capping agents which lead to their stability. More silver nitrate caused more nanoparticles production and PDB was the best media in this process.
Discussion: Biosynthesized nanoparticles were crystalline in nature, small in size and monodispersed. Besides, they were very stable due to capping by fungal secreted proteins; this stability is reported for the first time in the world. The fungal-mediated green and ecofriendly approach towards the synthesis of nanoparticles can be used as an alternative to the more popular physical and chemical methods for the synthesis of nanoparticles- انتشار مقاله: 03-07-1396
- نویسندگان: افسانه قبولی,سهیلا میرزایی
- مشاهده
- جایگاه : پژوهشی
- مجله: تحقیقات تولیدات دامی
- نوع مقاله: Journal Article
- کلمات کلیدی: ترکیب شیمیایی,تولید گاز,ترکیبات فنولیک,تخمیر شکمبه,تخمیر شکمبه ای
- چکیده: این پژوهش به منظور بررسی ترکیب شیمیایی، تولید گاز و فراسنجههای تخمیر آزمایشگاهی تفاله گوجهفرنگی و پوستپسته عملآوری شده با قارچ پلوروتوس ساجور کاجو انجام شد. تیمارهای آزمایشی برای تفاله گوجهفرنگی شامل شاهد (انکوبه نشده)، شاهد مثبت (انکوبه شده بدون تلقیح)، عملآوری شده با میسلیوم قارچ و عملآوری شده با اسپان قارچ بود و برای پوستپسته نیز شامل شاهد (انکوبه نشده)، شاهد مثبت (انکوبه شده بدون تلقیح) و عملآوری شده با اسپان قارچ بود. مقدار 25 گرم از هر یک از دو نمونه فوق در 3 تکرار برای تهیه هر یک از تیمارها به درون ارلن شیشهای ریخته شد و پس از استریل شدن بهمدت 3 هفته در درون انکوباتور در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. دادهها براساس طرح کاملاً تصادفی آنالیز شدند. غلظت مادهخشک، خاکستر، پروتئینخام در تفاله گوجهفرنگی بهترتیب 27/95، 40/2 و 81/12 درصد و در پوستپسته بهترتیب 63/94، 33/9 و 81/7 درصد بود. عملآوری با قارچ موجب افزایش این ترکیبات در هر دو نمونه شد. (05/0P<). ترکیبات فنولی پوستپسته با عملآوری با قارچ کاهش یافت (05/0P<). حجم گاز تولید شده در طول 24 ساعت، گوارشپذیری ظاهری مادهخشک و گوارشپذیری حقیقی مادهآلی در تفاله گوجهفرنگی عملآوری شده نسبت به شاهد کاهش یافت (05/0P<). اما مقادیر فوق در پوستپسته تحت تأثیر عملآوری قرار نگرفت. پتانسیل تولید گاز در تفاله گوجهفرنگی فرآوری شده با اسپان نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0P<). بهطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد عملآوری با قارچ پلوروتوس ساجور کاجو، ارزش غذایی تفاله گوجهفرنگی و پوستپسته را بهطور مطلوبی افزایش نداد.
- چکیده انگلیسی: This study was carried out to assess the nutritional value of tomato pulp (TP) and pistachio hull (PH) treated by pleurotus sajor cajo fungi. The treatments for TP were control (not incubated), positive control (incubated without inoculation), treated with mycelium and treated with spawn, and for PH were control (not incubated), positive control (incubated without inoculation) and treated with spawn. Twenty five grams per each two above-mentioned samples and three replicates of each treatments were poured into the glass flask and after sterilizing were kept inside an incubator at 25 °C for three weeks. Data were analyzed based on a completely randomized design. Dry matter, ash and crude protein concentrations from TP were 95.27, 2.40 and 12.81 percent and from PH were 94.63, 9.33 and 7.81 percent, respectively. Processing with fungi led to increase these components in both of two samples (P<0.05). Phenolic compounds of PH decreased due to treatment with fungi (P<0.05). In TP treated, comparing to control, gas production after 24 hours incubation, apparent in vitro dry matter digestibility and true in vitro organic matter digestibility reduced (P<0.05). Wheras, no changes were observed in PH, due to processing. In TP treated with spawn, compared with control group, the potential of gas production decreased (P<0.05). Overally, the results of this study showed that the nutritional value of tomato pulp and pistachio hull were not increased desirably by pleurotus sajor cajo treatment.
This study was carried out to assess the nutritional value of tomato pulp (TP) and pistachio hull (PH) treated by pleurotussajorcajo fungi. The treatments for TP were control (not incubated), positive control (incubated without inoculation), treated with mycelium and treated with spawn, and for PH were control (not incubated), positive control (incubated without inoculation) and treated with spawn. Twenty five grams per each two above-mentioned samples and three replicates of each treatments were poured into the glass flask and after sterilizing were kept inside an incubator at 25 °C for three weeks. Data were analyzed based on a completely randomized design. Dry matter, ash and crude protein concentrations from TP were 95.27, 2.40 and 12.81 percent and from PH were 94.63, 9.33 and 7.81 percent, respectively. Processing with fungi led to increase these components in both of two samples (P<0.05). Phenolic compounds of PH decreased due to treatment with fungi (P<0.05). In TP treated, comparing to control, gas production after 24 hours incubation, apparent in vitro dry matter digestibility and true in vitro organic matter digestibility reduced (P<0.05). Wheras, no changes were observed in PH, due to processing. In TP treated with spawn, compared with control group, the potential of gas production decreased (P<0.05). Overally, the results of this study showed that the nutritional value of tomato pulp and pistachio hull were not increased desirably by pleurotussajorcajo treatment.- انتشار مقاله: 14-09-1395
- نویسندگان: ابوالفضل صالحی,داریوش علی پور,سهیلا میرزایی,خلیل زابلی
- مشاهده