چکیده:
زمینهمطالعه: امروزه شیر بهعنوان منبع مهمی برای تأمین نیاز ید روزانه گروههای مختلف سنی در برخی کشورها مطرح است اما در ایران اطلاعات زیادی در مورد غلظت ید شیر مصرفی موجود در بازار وجود ندارد. هدف: هدف از این مطالعه تعیین غلظت ید شیر مصرفی موجود در بازار و بررسی میزان سهم آن در تامین نیاز گروه های مختلف سنی افراد جامعه است. روشکار: در مرحله اول این مطالعه، از تانک حجمی شیر 10 گاوداری صنعتی (در دو منطقه گرمسیر و سردسیر استان تهران) نمونه برداری شد. در مرحله دوم نیز شش برند شیر پرمصرف بازار انتخاب و غلظت ید نمونههای بدست آمده به روش سندل کالتوف اندازهگیری شد. نتایج: شیر خام گاوداریهای مناطق سردسیر 3/24 ± 7/50 درصد ید کمتری نسبت به نمونههای شیر خام گاوداریهای مناطق گرمسیر داشتند (05/0>P). شیر استریلیزه (0/111 ± 0/282 میکروگرم در هر لیتر) ید بیشتری نسبت به شیر خام (9/116 ± 3/224 میکروگرم در هر لیتر) داشت (05/0> P). محتوای چربی نمونههای آزمایشی (شیرپرچرب یا کم چرب) اثری بر غلظت ید نداشت (05/0<P). نتیجهگیرینهایی: نتیجه گیری نهایی: بر اساس میانگین مصرف شیر جامعه ایرانی، شیرهای خام، پاستوریزه و استریلیزه بطور میانگین به ترتیب 6/74، 6/84 و0/96 میکروگرم و یا به ترتیب 8/29، 8/33 و 6/37 درصد نیاز ید روزانه افراد بزرگسال را تأمین می کنند.
چکیده انگلیسی:
BACKGROUND:Due to the large proportion of iodine present in milk and dairy products, they have been one of the important sources of nutritional iodine in several countries. Information about variation in milk iodine concentration in Iran is limited. OBJECTIVES:The present study was conducted to determine the iodine concentration in Iranian milk and dairy milk products. METHODS: In the first step, 10 commercial dairy farms (five located in tropical and other located in cold region) were included in the study. In the second step, the iodine concentration of six samples of different milk products from the retail market was determined by Sandell-Kolthoff (acid-digestion) reaction. RESULTS: The average iodine concentration of milk samples from cold region was significantly lower (50.7 ± 24.3 %) than the iodine concentration of milk samples from the tropical region (P<0.05). Sterilized milk (282.0 ± 111.0 µg/l) had higher and raw milk (224.3 ± 116.9 µg/l) had lower iodine concentration (P<0.05). There was no effect of milk fat class (whole and semi-skimmed) on milk iodine concentration (P>0.05). CONCLUSIONS: Based on Iranian dairy product intake, raw, pasteurized and sterilized milk provides on average, 74.6, 84.6, 96.0 µg of iodine, approximately 29.8, 33.8, 37.6 % of the adult recommended dietary allowance for this nutrient, respectively.
خبرنامه
برای ثبت نام در خبرنامه و دریافت خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.