چکیده:
زمینه مطالعه: از زمان محدودیت استفاده از آنتی بیوتیکها به عنوان محرک رشد در جیره طیور، پرورش دهندگان به دنبال جایگزین کردن آنها با دیگر عوامل محرک رشد نظیر گیاهان دارویی هستند. گیاه به لیمو، یک گیاه دارویی غنی از ترکیبات فنولی و با خواص آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی قوی است که منجر به تحریک اشتها و بهبود عملکرد رشد طیور میگردد. هدف: این مطالعه به منظور بررسی اثر استفاده از پودر برگ بهلیمو بر عملکرد رشد، متابولیتهای خونی، خصوصیات لاشه و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی طراحی شد. روش کار: این آزمایش روی 160 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. پرندگان به چهار تیمار آزمایشی شامل: جیره پایه و تیمارهای مکمل شده با سه سطح پودر برگ به لیمو (25/0، 5/0 و 1٪ جیره) در 16 پن و هر کدام شامل 10 پرنده اختصاص داده شدند. در پایان آزمایش دو پرنده از هر پن انتخاب و پارامترهای مورد نظر اندازه گیری شد. نتایج: تمام سطوح پودربرگ به لیمو منجر به بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در همه دوره ها به جز دوره آغازین شدند. همچنین مصرف یک درصد پودربرگ به لیمو، منجر به بهبود مصرف خوراک (49/1%)، افزایش وزن روزانه (20/4%) و ضریب تبدیل غذایی (59/2%) در کل دوره آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد. پرندگان تغذیه شده با 1% پودربرگ به لیمو، داراری وزن نسبی لاشه، سینه، بورس و طحال بالاتری در مقایسه با گروه کنترل بودند. افزودن 1% پودربرگ به لیمو، منجر به کاهش معنیدار (05/0>p) سطح کلسترول (73/8%)، تری گلیسرید (82/8%)، لیپوپروتئین با دانسیته کم (85/15%) و افزایش گلبولهای سفید خون (04/8%) شد. پودر برگ به لیمو بر کیفیت گوشت تأثیر مثبتی داشت و باعث کاهش تیوباربیتیوریک اسید (15/50%) و افت پخت (14/15%) شد. نتیجهگیرینهایی: نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن پودر برگ به لیمو به میزان یک درصد در جیره میتواند منجر به بهبود عملکرد رشد، بهبود متابولیتهای سرم خون، افزایش گلبولهای سفید خون وکیفیت گوشت جوجههای گوشتی شود.
چکیده انگلیسی:
Background: Since the prohibition of antibiotic growth promoter in poultry ration by the European Union, poultry producers have been trying to replace them by other growth promoters like medicinal herbs. Lipia citridora is a medicinal herb enriched by several powerful phenolic compounds and with antioxidant and antimicrobial properties which lead to enhancing appetite and growth performance of broiler. OBJECTIVES: The aim of this study was to investigate the effect of Lipia citridora leaves powder (LCLP) on growth performance, carcass traits, blood metabolites, and meat quality of broilers. METHODS: The experiment was carried out with 160 one-day-old male Ross 308 broiler chickens in a completely randomized design. The chicks were allocated to four diets including basal diet and treatment diets which were supplemented with 3 levels of LCLP (0.25, 0.5 and 1.0% of diet) in 16-floor pens with 10 chickens each. At the end of the experiment, 2 chicks/pen were selected and the assigned parameters were evaluated. RESULTS: All levels of LCLP improved (p<0.01) feed intake, body weight gain and feed conversion ratio in all periods except for starter phase. Also, 1% LCLP improved FI (1.49%), BWG (4.20%) and FCR (2.59%) compared to control group during the whole period. Birds fed herbal additive had a significantly higher relative weight of carcass, breast, bursa of fabricius and spleen in 1% LCLP group compared with the control group. Addition of 1% of LCLP decreased (p<0.05) LDL (15.85%), cholesterol (8.73%), triglyceride (8.82%), and increased (p<0.01) white blood cells (8.04). Meat quality enhanced via an intense reduction (p<0.01) in thiobarbituric acid (50.15%) and cooking loss (14.16%). CONCLUSIONS: Our finding showed that the highest level of LCLP in this study (1%) performed the best as improved growth performance, ameliorated serum lipids, increased white blood cells and enhanced the meat quality.
خبرنامه
برای ثبت نام در خبرنامه و دریافت خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.