تاثیر عمل آوری سرشاخه خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی
تاثیر عمل آوری سرشاخه خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی
عنوان فارسی :
تاثیر عمل آوری سرشاخه خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی
عنوان انگلیسی :
Effect of processing of date palm leaves with urea and enzyme on nutrient digestibility, feeding behavior and some blood and rumen parameters of Arabian sheep
چکیده:
هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر فرآوری سرشاخهی خرما با اوره یا آنزیم بر قابلیت هضم، رفتار مصرف خوراک و بعضی فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی بود. در این تحقیق از 16 رأس گوسفند عربی با میانگین سن 8 ماه و وزن 5/1±28 کیلوگرم استفاده شد. جیرهی آزمایشی شامل 50 درصد کنسانتره و 50 درصد علوفه بود. تیمارها شامل 1) جیرهی حاوی کاه گندم (شاهد)، 2) جیرهی حاوی سرشاخهی خام خرما، 3) جیرهی حاوی سرشاخهی خام خرما + 3 گرم در کیلوگرم آنزیم ناتوزیم و 4) جیرهی حاوی سرشاخهی خرما عملآوری شده با 4 درصد اوره بودند. در این آزمایش 21 روز جهت عادتپذیری و 14 روز جهت نمونهبرداری در نظر گرفته شد. در پایان آزمایش قابلیت هضم مواد مغذی، رفتار مصرف خوراک و فراسنجههای خونی و شکمبهای تعیین شدند و دادههای به دست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. خوراک مصرفی، قابلیت هضم مادهی خشک و مادهی آلی و غلظت کلسترول خون تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. با این حال قابلیت هضم NDF و ADF و همچنین غلظت گلوکز و نیتروژن اورهای خون و نیتروژن آمونیاکی شکمبه به طور معنیداری در گوسفندان دریافتکنندهی جیره حاوی سرشاخهی خرما عملآوری شده با اوره افزایش پیدا کرد. جیرهی حاوی سرشاخهی خرما همراه با اوره بیشترین فعالیت نشخوار و جویدن را در دام به دنبال داشت و بیشترین میزان pH شکمبه با مصرف جیره حاوی سرشاخهی خرمای فراوری نشده مشاهده گردید. نتایج نشان داد که فرآوری سرشاخهی خرما با اوره و یا آنزیم بدون تأثیر منفی بر دام، باعث بهبود ارزش تغذیهای آن شده و قابلیت هضم را بالا میبرد. بنابراین شاید بتوان از آنها به جای کاه گندم در جیرهی گوسفند عربی استفاده کرد.
چکیده انگلیسی:
The aim of this experiment was to investigate the effect of processing date palm leaves with urea and enzyme on digestibility, rumination and some blood and rumen parameters of Arabian sheep. In this research, 16 Arabian sheep with an average age of 8 months and weight 28 ± 1.5 kg were used. The ratio of concentrate/forage in the treatments was 50:50. Treatments were including 1) diet contains wheat straw (control), 2) diet contains crude date palm leaves, 3) diet contains crude date palm leaves+ 3 g/kg Natuzyme enzyme and 4) diet contains date palm leaves processed with 4 % urea. In this experiment it is considered 21 days for adaptation and 14 days for sampling. At the end of the experiment, nutrient digestibility, feeding behavior and blood and rumen parameters were determined and the obtained data were analyzed in completely randomized design. Results showed feed intake, digestibility of dry matter and organic matter and blood cholesterol level were not influenced by experimental diets (P>0.05). However, digestibility of NDF and ADF, blood glucose and urea and ruminal ammonia concentration significantly increased in sheep fed with date palm leaves processed with urea (P
خبرنامه
برای ثبت نام در خبرنامه و دریافت خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید.